Европа одобри допълнителни 1,4 милиарда евро за съживяване на проекта космическа сонда да търси живот на Марс и за запазване на мястото в Международната космическа станция.

Информацията беше съобщена от Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от "Франс прес".

Сондата „Скиапарели” се разбила на повърхността на Марс с над 500 км/ч

Сондата „Скиапарели” се разбила на повърхността на Марс с над 500 км/ч

Това съобщиха от Европейската космическа агенция

"Всичко това заедно е около 1,44 милиарда" евро, каза генералният директор на ЕКА Ян Вьорнер на пресконференция в Люцерн, Швейцария, след двудневна среща на Съвета на министрите на агенцията, в която участват 22 страни членки.

Той има предвид, че парите ще бъдат отделени за Международната космическа станция и проекта ExoMars.

Агенцията търсеше допълнителни 400 милиона евро от 22-те страни членки за сондата и около 1 милиард евро за удължаване участието на Европа в експериментите на Международната космическа станция.

Съдбата на космическия кораб на Марс остава неизвестна

Съдбата на космическия кораб на Марс остава неизвестна

Космическата сонда "Скиапарели"

Министрите одобриха финансирането само 6 седмици, след като изпратеният десантен модул "Скиапарели" се разби на Марс. Това беше вторият неуспешен опит на ЕКС да изпрати сонда на повърхността на планетата.

Проектът "ЕкзоМарс" (ExoMars 2016), съвместна мисия на Европейската космическа агенция и Роскосмос, включваше орбитален апарат и десантен модул.

"Скиапарели" струва 251 милиона долара. Сондата беше част от Trace Gas Orbiter, които бяха изпратени на Марс.

Мисията на спътника беше да изследва за метан и други газове в марсианската атмосфера. Основната цел пък на модула беше да тества технологиите за кацане за бъдещи мисии. Апаратът беше оборудван с малка метеорологична станция за измерване на температурата, влажността, вятъра и други показатели.

Няма сигнал от космическия апарат дали е кацнал успешно на Марс

Няма сигнал от космическия апарат дали е кацнал успешно на Марс

Радио сигнал не е бил получен

ЕКА отдели 1,5 милиарда евро за проекта ExoMars, който е в съвместно сътрудничество с Русия.

Министрите също сложиха край на дълга несигурност около това дали Европа ще продължи да участва в експериментите на Международната космическа станция - съвместен проект на Европа, Канада, САЩ, Япония и Русия.

Преди Европа обяви, че ще продължи да участва в проекта до 2020 година. Другите държави вече се съгласиха да продължат поддържането на станцията най-малко до 2024 година.