Седем европейски потребителски групи внесоха оплаквания срещу Google в националните регулатори. Те обвиняват американския интернет гигант, че тайно е следял движението на потребители в нарушение на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), информира АФП.

Компанията е обвинявана, че събира лични данни на потребителите, включително политически мнения, чрез инструмента за местоположение. 

Недоволните организации са позовават на изследване на Норвежкия съвет на потребителите, който е заключил, че технологичната компания използва подвеждаща информация, която води до постоянно следене на потребителите. Google използва изключително подробна лична информация без съответната юридическа база и данните са придобивани чрез манипулативни техники.

Оплакванията срещу компанията са внесени в Чехия, Гърция, Холандия, Норвегия, Полша, Словения и Швеция.

Те се базират на Общия регламент за защита на личните данни, който влезе в сила през май.

Google е обвинен, че следи движението на потребителите чрез Location History и Web & App Activity, които са във всички профили в Google.

За потребители с мобилни телефони с Android (операционна система), такива като Samsung и Huawei, това проследяване е особено трудно да се избегне.

Според интернет сайта Statcounter почти 70% от мобилните телефони в Европа са с Android система.