"Ако подкрепяте Путин и атака срещу Украйна, ако подкрепяте агресия и сте срещу жертвата, вие не сте християндемократ. Ако искате да замените западния модел на либерална демокрация с източен модел на "авторитарна демокрация", вие не сте християндемократ. Ако желаете конфликт и разделение на света и ЕС, вие не сте християндемократ.

Манфред Вебер - кандидатът на ЕНП за шеф на Европейската комисия

Манфред Вебер - кандидатът на ЕНП за шеф на Европейската комисия

Щял да променя Европа

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на реч на конгреса на Европейската народна партия. 

Той нападна европейски политици като Виктор Орбан, които подкрепят руския лидер Владимир Путин.

Според него евроизборите през 2019 г. не са за работни места, а за "защита на нашите основни ценности, защото без тях победата ни ще е безсмислена".

"Ако сте срещу върховенството на закона и независима съдебна система, вие не сте християндемократ. Ако не харесвате медийната свобода и неправителствените организации, вие толерирате ксенофобия, хомофобия, национализъм и антисемитизъм, вие не сте християндемократ. Ако поставите държавата и нацията срещу свободата и достойнството на личността, вие не сте християндемократ", подчерта Туск.

ЕНП размаха пръст на Орбан и партията му

ЕНП размаха пръст на Орбан и партията му

Но консерваторите не могат да постигнат единодушие

Председателят на Европейския съвет посочи две заплахи пред Общността: нелегалната миграция и появата на политици на сцената, които се възползват от хаоса, предизвикан от миграцията.