Доверието към Европейския съюз се е увеличило през последната година, въпреки че голяма част от европейските граждани изразяват желание за реформа, информира "Политико", позовавайки се на проучване, поискано от Европейския парламент.

2/3 от гражданите на ЕС казват, че са оптимисти за бъдещето на ЕС, което е увеличение с 5% спрямо юни 2019 г.

Цифрите варират сред различните държави, но повече от половината респонденти в страните членки изразяват оптимизъм, като варира от 89% в Ирландия до 52% във Франция.

39% от анкетираните казват, че нещата се развиват в правилната посока за ЕС, от 77% в Ирландия до 23% във Франция, това представлява 7 процента увеличение спрямо октомври 2019 г.

Проучването също разкрива, че европейците желаят прокарване на реформи. 27 на сто подкрепят настоящото положение на ЕС, докато 44% изразяват подкрепа за ЕС, "но не и по начина, по който досега се реализираше". 22 на сто са скептични към ЕС, но те могат да променят мнението си, ако бъде предприета "радикална реформа". Само 5% са напълно против идеята за ЕС.

72 на сто вярват, че икономическият план за възстановяване от пандемията ще помогне на държавите членки бързо да се оправят. Това число е най-високо в Ирландия и Малта, повече от 90%, и най-ниско във Франция и Финландия, 62%. Въпреки това гражданите са песимисти за икономиката тази година, като 53% мислят, че ситуацията ще се влоши в края на 2021 г.

В проучването във всяка държава членка са участвали между 500 и 1600 респонденти. Анкетата е проведена през ноември и декември 2020 г.