Първото лято без такси за роуминг показва, че европейците са запознати с новите правила и са започнали да променят навиците си, когато пътуват в чужбина в рамките на ЕС, съобщава Европейската комисия.

Голямо мнозинство от европейските граждани признава ползите от роуминга без допълнителни такси, показва експресно проучване на Евробарометър.

Краят на таксите за роуминг в ЕС

Краят на таксите за роуминг в ЕС

Европейският парламент изигра ключова роля

Благодарение на новите правила за роуминга в ЕС в сила от 15 юни 2017 г. потребителите могат да използват своите мобилни телефони, когато пътуват в чужбина в ЕС, без да плащат допълнителни такси — все едно са в собствената си страна.

Проучването разкрива, че 71 % от европейците знаят, че таксите за роуминг са премахнати, а 72 % смятат, че те или техни познати ще се възползват от това. Осведомеността за новите правила нараства до 86 % сред тези, които са пътували след 15 юни.

"Виждаме, че хората с желание използват своите телефони като у дома, когато пътуват в ЕС, без да се страхуват от неприятна изненада при получаване на сметката. А мобилните оператори инвестират в мрежите, за да се справят с нарасналото търсене", каза Андрус Ансип, заместник-председател на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар.

Готвят глоби до 2 млн. лв за оператори, нарушили правилата за роуминга

Готвят глоби до 2 млн. лв за оператори, нарушили правилата за роуминга

Целта на промените в Закона за електронните съобщения е да се въведат ефективни и възпиращи санкции

"С новите правила на ЕС в областта на далекосъобщенията ще насърчим тези инвестиции; правилата трябва да бъдат приети от Европейския парламент и държавите членки възможно най-скоро", добави той.

Според Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, "това е конкретен пример за това как ЕС подобрява живота на европейските граждани".

Краят на роуминга: какви са капаните

Краят на роуминга: какви са капаните

Телекомуникационните компании разводняват новите закони...

"Роумингът като у дома функционира: потребителите го оценяват, потреблението нараства, а търсенето на мобилни услуги при пътувания в ЕС е много високо. Това е от полза и за потребителите, и за операторите", поясни тя.