Крайнодесни политици от Германия и Франция разкритикуваха сключения между двете държави Аахенски договор за приятелство, съобщават световни агенции.

По-рано днес канцлерът Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон подписаха договор за приятелство.

Лидерът на френския "Национален сбор" Марин льо Пен обвини Макрон в "акт, който граничи с държавна измяна".

Един от лидерите на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд коментира, че Париж и Берлин се опитват да създадат "супер-ЕС" в рамките на Европейския съюз.

"Ние като популисти настояваме първо да се погрижим за собствената си държава. Но ние не искаме Макрон да възстанови държавата си с германски пари", подчерта той.

Френското президентство защити договора. Според Париж договорът ще надгради "здравата основа" на ЕС, тъй като ще служи за подсилване на европейския проект.

Няколко месеца преди европейските избори вътрешният министър на Италия Матео Салвини заяви, че иска да се бори срещу проевропейското послание на Меркел и Макрон с евроскептична "италианско-полска ос".

Германското списание "Шпигел" пише, че докато от една страна договорът е "пълен с добри намерения, много изостава от това, което е необходимо".

"След всички кризи и сътресения през последните месеци Меркел и Макрон не успяха да запалят пламъка на европейския ентусиазъм", пише списанието.

Бизнес всекидневникът "Ханделсблат" нарича съдържанието на договора "плахо и нерешително".

Евроскептиците определят договора като безсъдържателен жест от двама значително отслабени лидери.

Крайната десница и левица във Франция атакува договора, тъй като смята, че Париж продава националния си суверенитет. В публичното пространство дори се разпространяват теории, че Макрон планира да предаде контрола над Елзас и Лотаргиния, които бяха под контрола на Германия след Френско-пруската война през 1871 г. и извоювани от Франция след Първата световна война. Друга теория е, че Франция възнамерява да споделя постоянното си място в Съвета за сигурност на ООН с Германия.

Марин льо Пен смята, че Макрон е решен да "събори властта на нашата страна".