Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон се подписаха под ново споразумение за двустранно сътрудничество в западногерманския град Аахен, съобщават световни агенции.

Евроскептиците: Париж и Берлин се опитват да създадат „супер-ЕС” в рамките на Европейския съюз

Евроскептиците: Париж и Берлин се опитват да създадат „супер-ЕС” в рамките на Европейския съюз

Ние като популисти настояваме първо да се погрижим за собствената си държава

Снимка 401739

Източник: ЕПА

С договора Франция и Германия подновяват поствоенното си приятелство с цел да покажат, че двигателят, който традиционно задвижва проекта ЕС, остава силен, докато националисти и популисти настъпват на континента.

В Аахен Меркел и Макрон подписват споразумение

В Аахен Меркел и Макрон подписват споразумение

Франция и Германия предвиждат нови инициативи

Договореностите са допълнение към Елисейския договор, подписан през 1963 г. от Конрад Аденауер и Шарл де Гол - навръх 56-ата годишнина от сключването на договора. Именно Елисейският договор се превърна в крайъгълен камък в развитието на отношенията между двете страни след Втората световна война.

Снимка 401738

Източник: ЕПА

Стотици протестират срещу споразумението между Германия и Франция

Стотици протестират срещу споразумението между Германия и Франция

Германската полиция обяви, че са организирани четири демонстрации

Новият договор, който е наречен Аахенското споразумение, предвижда важно допълнение, което според Берлин и Париж е необходимо на фона на глобалните предизвикателства през XXI век. Споразумението регулира сътрудничеството между двете държави в областта на външната политика, отбраната и сигурността, предвижда икономическа интеграция, прокарване на германско-френските интереси в световен мащаб, включително и в ООН, укрепва конкурентоспособността в Германия и Франция и засилване взаимодействието между обществата на двете държави.

В същото време много предложения на Франция, включително за създаване на единна европейска армия, не са отразени в споразумението.

По време на церемонията по подписването на договора Меркел заяви, че чрез развитието на обща военна култура, отбрана, създаване на правила при износ на оръжие, Германия и Франция искат да допринесат за формиране на европейска армия.

Снимка 401737

Източник: ЕПА

На 22 януари Германия и Франция подписват нов договор за тясно сътрудничество

На 22 януари Германия и Франция подписват нов договор за тясно сътрудничество

Берлин да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН

Меркел подчерта, че новият френско-германски договор е стъпка към европейска армия. Тя добави, че двете държави ще се поддържат взаимно, включително и военно в случай на въоръжена атака срещу териториите им.

За първи път лидерите на Германия и Франция обявиха необходимостта от допълване на Елисейския договор през януари миналата година. Те подчертаха, че 56-годишното споразумение "остава основа за широко сътрудничество, основано на доверие" между двете държави, но изразиха желание "да се задълбочи още повече взаимодействието между Франция и Германия".

Снимка 401736

Източник: ЕПА

Предвижда се веднъж годишно да се провеждат междуправителствени консултации, чийто дневен ред ще бъде определен от германско-френския съвет на министрите. Веднъж на тримесечие, според плановете на Берлин и Париж, един от министрите ще бъде канен като гост на заседанието на кабинета на министрите на другата държава.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон разкритикува разпространяващите се "лъжи" относно Аахенския договор.

"Тези, които забравят стойността на мира и разпространяват лъжи, стават съучастници на престъпленията от миналото. Бих предпочел да гледам към нашата Европа и да я подсиля, за да защитя нашите народи. Това е, което направихме с Аахенския договор", написа Макрон в "Туитър".