Разузнавателните служби на Великобритания, Западна Германия и Франция са потърсили съвет от кървавите диктаторски режими в Южна Америка през 70-те г. на XX век как да се справят с "подривната дейност" на левите.

Това става ясно от нов разсекретен документ на ЦРУ, цитиран от "Гардиън".

Европейските разузнавателни служби искали да научат за Операция "Кондор" - секретна програма за преследване и унищожаване на политическата опозиция (главно комунисти и социалисти) от диктатурата в Аржентина, Парагвай, Уругвай, Чили, Боливия, Перу и Еквадор през 70-те и 80-те г. на миналия век.

САЩ разсекрети последните документи от "Мръсната война" в Аржентина

САЩ разсекрети последните документи от "Мръсната война" в Аржентина

След преврат от 1976 г., който постави диктатура, която САЩ подкрепиха

Снимка 418484

Източник: ЦРУ

Не е известен точният брой на загиналите по време на кампанията, но конспирацията е довела до смъртта на най-малко 100 души в Аржентина. И според документа на ЦРУ от 7 април 1978 г. европейските служби са се опитали да установят как работи програмата.

"Представители на разузнавателните служби на Западна Германия, Франция и Великобритания са посетили секретаря на организация "Кондор" в Буенос Айрес през септември 1977 г., за да обсъдят методи за създаване на организация срещу подривната дейност, подобна на "Кондор", пише в документа.

"Терористичната/подривна заплаха достигна толкова опасни нива в Европа, че те смятат, че най-доброто би било, ако насочат разузнавателните си ресурси в организация за сътрудничество като "Кондор", казали европейците пред секретаря на "Кондор" в Буенос Айрес, показва информацията в документа на ЦРУ.

Снимка 418483

Източник: ЦРУ

"Те подчертали обаче, ако такава организация бъде създадена в Европа, всичките им операции срещу подривна дейност ще бъдат координирани, за да не действа едностранно служба на една държава в друга страна", пише още.

Документът е част от 47 000 страници американски секретни файлове, свързани с кръвопролитната диктатура в Аржентина през периода 1976-1983 г.

Информацията беше разсекретена в петък.

Документите са от шест или седем различни американски разузнавателни агенции.

Към момента общо 977 бивши офицери са в затвора във връзка с действията по време на диктатурата в Аржентина.

Използвани са брутални методи за ликвидиране на комунистите, включително дрогиране на жертвите и разрязване на стомасите им, а след това са хвърляни от самолети в Атлантическия океан.

През 2016 г. Аржентина отправи официална молба за разсекретяване на документи. Тогава се навършиха 40 г. от военния преврат. Искането бе отправено по време на държавно посещение на тогавашния президент на САЩ Барак Обама в Аржентина.

Това е третото разсекретяване на документи по проекта, след като по време на администрацията на Обама беше направено на два пъти.