Еврото може да не съществува до 10 години, ако Париж и Берлин не успеят да укрепят валутата. Това прогнозира френският кандидат за президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Според него валутната зона в момента е в полза на Германия за сметка на по-слабите страни членки.

Макрон беше икономически министър в кабинета на президента Франсоа Оланд, но наскоро подаде оставка, за да създаде свое политическо движение и да се бори като независим кандидат на президентските избори по-късно тази година.

"Истината е, че трябва колективно да признаем, че еврото е дефектно и не може да остане без големи реформи", изтъкна той пред Хумболтовия университет на Берлин.

"Не дава на Европа пълен международен суверенитет срещу долара с тези правила. Не дава на ЕС необходимото естествено сходство между различните страни членки", подчерта Макрон.

Според него дисфункцията на еврото е в полза на Германия, допълвайки, че липсата на доверие между Франция и Германия може да блокира мащабни реформи, които биха увеличи солидарността сред 19-те страни членки на еврозоната.

"Еврото е слабо като дойче марката. Статуквото е синоним, в рамките на 10 години, с разпадане на еврото", прогнозира той.

Френският политик призова за създаване на бюджет на еврозоната, който да финансира инвестиции за икономически растеж и разширяване на финансовата помощ за закъсалите страни членки.