Република Ирландия ще достигне един милион дози приложени ваксини срещу коронавирус през следващата седмица, прогнозира ръководителят на здравната служба. Пол Рийд каза, че повече от 900 000 дози ще бъдат сложени до края на уикенда, предаде belfasttelegraph.co.uk.

На фона на това, към събота в страната са потвърдени още 511 нови случая на вируса. Министерството на здравеопазването беше уведомено и за още две смъртни случаи, свързани с вируса.

Припомняме, че по-рано Ейре актуализира списъка на страните, от които всички входящи пътници трябва да преминат задължителна карантина, свързана с коронавирус, предаде АП.

Ейре удължава ограничения до 5 април, връща през март учениците в клас

Ейре удължава ограничения до 5 април, връща през март учениците в клас

Внимателно ще се премахват някои ограничения

Агенцията уточни, че са добавени 26 нови 26 държави и е премахната една. Списъкът е съставен най-вече от страни от Близкия изток, Африка и Южна Америка.

Според използваната в Ирландия система за оценка на риска от коронавирус за пристигащите от "червени" региони, сред които попада към момента и България, освен изискването за отрицателен ПСР тест се прилага и 14-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден при представяне на нов отрицателен PCR тест.

Българското посолство в Дъблин уточни през януари, че мярката няма да се прилага към международни транспортни работници, включително превозвачи, пилоти и авиационен екипаж, капитани и морски екипаж, както и към децата до 6-годишна възраст.

Ейре удължи ограниченията от ниво 5 поне до 5 април. В същото време, започна поетапно връщане в училище за всички ученици през март. Всяко допълнително облекчаване на ограниченията след 5 април ще се нуждае от период от още три до четири седмици, за да може да се направи оценка на въздействието на промените.

Правителствените програми за подкрепа ще продължат до юни.

Страната няма да отвори хотелите преди средата на лятото поради високо ново на заболеваемост от COVID-19. Барове, ресторанти, кафенета и хотели бяха затворени в Република Ирландия през по-голямата част от последната година, като последната национална блокада е в сила от края на декември.

Ейре няма да отваря хотелите до лятото

Ейре няма да отваря хотелите до лятото

Заради висока заболеваемост от коронавирус