Ейре удължава ограниченията от ниво 5 поне до 5 април. В същото време, започва поетапно връщане в училище за всички ученици през март. Това потвърди ирландският премиер Майкъл Мартин в телевизионно обръщение, предаде irishexaminer.com. "Знам, че хората са физически и емоционално изтощени от тази пандемия. Тя оказа огромен натиск върху всеки от нас поотделно и като общество, а предприятията и служителите са дълбоко притеснени за бъдещето., призна той.

Учениците започват да се връщат в класните стаи за присъствено обучение от следващия понеделник. От 29 март ще бъдат премахнати и други ограничения. Той каза, че ще бъдат предоставени допълнителни 20 милиона евро за лечение на уязвимите групи.

Ейре с 1000 починали и 100 000 заразени през януари

Ейре с 1000 починали и 100 000 заразени през януари

Спад на новозаразени, но стабилно ниво на заболеваемост

Става въпрос за преразглеждане на наложените ограничения за: дейности и срещи на открито извън домакинството; удължаване на настоящото ограничение за движение от 5 км; дейности на открито, включително спорт и някои строителни работи.

Всяко допълнително облекчаване на ограниченията след 5 април ще се нуждае от период от още три до четири седмици, за да може да се направи оценка на въздействието на промените, каза той. Изискването за работа от вкъщи ще продължи да бъде в сила през целия този период, освен ако работата не е от съществено значение за здравето, социалните грижи или друга основна услуга или дейност, която не може да се извършва от дома.

Правителствените програми за подкрепа ще продължат до юни.

Ейре отваря заведенията, премиерът убеден в спазването на мерките

Ейре отваря заведенията, премиерът убеден в спазването на мерките

Ваксините предстоят, да не сваляме гарда, поиска Мартин

Страната регистрира 45 починали и 575 новозаразени за денонощие. Общата статистика вече показва над 4180 починали и 216 300 заразени с коронавирус.

Припомняме, че миналата седмица, премиерът съобщи, че страната няма да отвори хотелите преди средата на лятото поради високо ново на заболеваемост от COVID-19. Барове, ресторанти, кафенета и хотели бяха затворени в Република Ирландия през по-голямата част от последната година, като последната национална блокада е в сила от края на декември. Страната е на 16 място от 30-те страни, наблюдавани от Европейския център за контрол на заболяванията.