Основният френски кандидат за президент Еманюел Макрон атакува крайнодесния лидер Марин льо Пен, заявявайки, че тя е предала идеалите на Франция, съобщава Ройтерс.

Двамата политици участваха в предизборни събития в град Лион.

Марин льо Пен откри кампанията си с обещание да защити Франция от глобализацията

Марин льо Пен откри кампанията си с обещание да защити Франция от глобализацията

Льо Пен ще победи на първия тур на президентските избори

Льо Пен даде начало на предизборната си кампания с обещание да изкара Франция от еврозоната, да се проведе референдум за членството на страната в ЕС и да се наложат данъци на чужденците с трудови договори в европейската страна.

Макрон, бивш икономически министър в правителството на френския президент Франсоа Оланд, изпревари консерватора Франсоа Фийон и сега е фаворит на президентските избори през април и май 2017 година. Фийон изгуби обществена подкрепа заради разразилия се около жена му скандал - Пенелоп получила стотици хиляди евро незаконно.

Еманюел Макрон вече фаворит за президент на Франция

Еманюел Макрон вече фаворит за президент на Франция

След като Франсоа Фийон беше погълнат от скандала със съпругата си

Според социологическите проучвания Макрон лесно ще победи Марин льо Пен на втори тур, но доверието към социологическите агенции е разклатено след изборите в САЩ и референдума за Брекзит във Великобритания.

Макрон осмя предизборния лозунг на Марин льо Пен - "В името на народа".

"Някои се преструват, че говорят от името на народа, но те просто са вентрилоквисти", каза той пред около 8 000 души.

"Те не говорят от името на народа. Те говорят от името на собствената си мъка, те говорят за себе си, от бащата до дъщерята и от дъщерята до племенницата", каза Макрон, имайки предвид Марион и Жан-Мари льо Пен - племенницата и бащата на Марин льо Пен.

39-годишният отбеляза, че политиката на Льо Пен срещу еврото и имиграцията са в противоречие с френския девиз "свобода, равенство, братство".

"Те предават свободата със свиването на хоризонтите ни, те предават равенството като твърдят, че някои са по-равни от други, те предават братството, защото те мразят лицата, които не изглеждат като техните", продължи центристът.

Макрон, който все още не е публикувал цялата си предизборна платформа, поясни, че иска да увеличи бюджета за отбрана на Франция до 2% от 1,8% от БВП в момента.