Агенти на ФБР обискираха жилището на ексшефа на ЦРУ Дейвид Петреъс, съобщи Би Би Си с позоваване на представител на ФБР.

По думите на пресаташето на ФБР Шели Линч, служители на бюрото са влезли в жилището  на Пола Бродуел в Северна Каролин, но не се уточнява каква е причината за това.

Припомняме, Дейвид Петреъс напусна поста на  директорът на ЦРУ заради извънбрачната си връцка. 40-годишната Пола е негова биографка.

Както стана ясно, тя е изпратила няколко заплашителни имейла до Джил Кели, която е работела във военно-въздушната база, където се намират Централното командване на американската армия и командването на специалните операции.

Въпреки че причината за заплашителните писма е ревност, Кели и Петреъс са само приятели и не са имали интимни отношения. След получаването на мейлите 37-годишната Джил се е обърнала към ФБР и историята е придобила публичност. .
Ей Би Си огласи обръщение на семейство Кели, в което те заявяват, че са приятели с Петреъс повече от 5 г. Джил Кели и съпругът й Скот имат 3 деца.

Има вероятност скандалът около оставката му да  прерасне от личен проблем в политическа афера.

В политическите среди във Вашингтон вече се коментира защо любовната история на генерал  Петреъс беше огласена едва след изборите за президент на САЩ, а не преди това. Появиха се предположения, че информацията е укривана умишлено заради изборите.
Беше съобщено, че лидерът на мнозинството в в Камарата на представителите Ерик Кантор е знаел за случая още през октомври.

Генерал Дейвид Петреъс, чиято 37-годишна кариера в армията го издигна до статут на най-блестящата звезда в американските въоръжени сили, пое командването на ЦРУ през миналата година, по-малко от седмица преди 10-годишнината от терористичните атентати на 11 септември 2001 г.

На Петреъс се приписва заслугата, че е помогнал да настъпи обрат във войната в Ирак и че е задвижил променената стратегия на Обама за Афганистан, целяща спиране на настъплението на талибаните и създаване условия за постепенно изтегляне на американските войски.