Правосъдното министерство на САЩ отказва да разкрие документи на ФБР, които са свързани с изключително скандалния призив на Доналд Тръмп по време на предизборната кампания Русия да нанесе хакерска атака по имейлите на Хилари Клинтън, пише "Гардиън".

Тръмп обеща по-добър шеф на ФБР

Тръмп обеща по-добър шеф на ФБР

Коми изгуби доверието на почти всеки във Вашингтон,

Високопоставени представители на ведомството отказват да публикуват документите на основание, че подобно разкритие може да доведе до намеса в процедурите на правоприлагащите органи. Пред федерален съд в столицата Вашингтон министерството подчерта, че заради течащо разследване ФБР предвижда да не се огласява никаква информация.

Фигура, свързана с разследването на Русия, съветвала Тръмп да уволни шефа на ФБР
на живо

Фигура, свързана с разследването на Русия, съветвала Тръмп да уволни шефа на ФБР

Роджър Стоун, приближен на Тръмп

Съобщението подсказва, че провокативният коментар на Тръмп от юли 2016 г. се разглежда от ФБР като доказателство, свързано с течащото разследване на бюрото.

През март директорът на ФБР Джеймс Коми, който по-рано тази седмица беше уволнен от Тръмп, потвърди по време на изслушване в Конгреса, че бюрото провежда разследване. Уволнението на Коми разтърси Вашингтон и провокира призиви за независимо разследване на твърденията, че свързани с милиардера съветници са сътрудничили на Русия.

Тръмп уволни директора на ФБР

Тръмп уволни директора на ФБР

Вероятно неточна информация около разследването на Клинтън

В писмото до Коми за уволняването му от поста Тръмп пише: "Много ви благодаря, че ме информирате за три отделни случая, че аз не съм разследван". Но ФБР отказва да разкрие документите във връзка с призива на Тръмп Москва да удари имейлите на Хилари Клинтън.

Милиардерът разбуни духовете със спорния коментар на пресконференция във Флорида на 27 юли. Тогава Русия вече беше обвинена от американски официални лица, че е извършила хакерска атака срещу имейлите на Националния комитет на Демократическата партия, за да повлияе на резултатите от президентските избори.

Тръмп насърчава чуждестранен шпионаж, изригнаха от лагера на Клинтън

Тръмп насърчава чуждестранен шпионаж, изригнаха от лагера на Клинтън

Това трябва да е първият път

"Ще ви кажа това, Русия: Ако ме чувате, надявам се да можете да откриете 30 000 имейла, които липсват", каза Тръмп тогава, имайки предвид имейли, които Клинтън е изтрила от личния си сървър, докато заемаше поста на държавен секретар.

Тръмп призова Русия да хакне мейлите на Клинтън

Тръмп призова Русия да хакне мейлите на Клинтън

„Нямам нищо общо с Русия”, каза той пред избиратели

По-късно същият ден кандидатът на републиканците публикува подобен коментар в "Туитър": "Ако Русия или някоя друга държава, или човек притежава 33 000 незаконно изтрити имейла на Хилари Клинтън, може би те трябва да ги споделят с ФБР".

Отказът на ФБР да разкрие документите във връзка с подканата на Тръмп към Русия е отговор на молба за свобода на информацията, внесена от Райън Шапиро от Масачузетския технологичен институт и "Харвард" и от журналиста Джейсън Леополд. Двамата съвместно са внесли молба през миналия август ФБР да разкрие цялата информация относно коментара на Тръмп.

ФБР първоначално отказа да потвърди или да отрече съществуването на някакви документи по този въпрос, но впоследствие промени позицията си, признавайки, че има събрана информация за провокативното изказване на Тръмп.