Президентът на Филипините Родриго Дутерте отказа да се извини, след като нарече американския посланик в страната „педераст” и „кучи син”, довело до дипломатически скандал, съобщават световни агенции.

Държавният департамент привика за обяснение филипинския шарже д’афер в понеделник, за да обясни отправената от Дутерте миналата седмица обида по адрес на посланик Филип Голдбърг. 

Президентът на Филипините нарече US посланика "кучи син" и "педераст", САЩ искат разяснения

Президентът на Филипините нарече US посланика "кучи син" и "педераст", САЩ искат разяснения

Привикаха посланика на Филипините в САЩ

Но президентът отхвърли критиките. „Няма да се извинявам за нищо. Той не ми се извини, когато се видяхме. Защо трябва да му се извинявам?”, попита филипинският държавен глава.

Дутерте каза още пред журналисти, че Голдбърг е започнал спора, припомняйки, че враждата между двамата датира още отпреди изборите във Филипините през юни 2016 г., когато Голдбърг коментирал дебелашката шега на Дутерте във връзка с убийството през 1989 г. на австралийския мисионер Жаклин Хамил, която е била групово изнасилена и убита по време на размирици в затвор в град Давао, където Дутерте е бил кмет по това време.  

Кой няма да му се ядоса? Беше изборен период и той каза нещо такова, поясни Дутерте.

Американското посолство предупреди, че помощта за Филипините може да бъде прекратена, ако не се уважават човешките права, след като Дутерте започна кървава война срещу престъпността.

550 наркопрестъпници са убити от избирането на Дутерте.