Финансовият министър на Канада обяви, че подава оставка на фона на информация за различия с премиера Джъстин Трюдо във връзка с отделяните средства за защита на икономиката по време на пандемията от коронавирус и заради твърдения за конфликт на интереси, пише "Гардиън".

Бил Морно обяви, че напуска политиката и се кандидатира за лидер на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Министър-председателят благодари на Морно за петгодишната му работа като финансов министър и подчерта в съобщение, че Канада ще подкрепи кандидатурата му за ОИСР.

Според разпространяваната информация двамата са влезели в сериозни разногласия за програмата за възстановяване на икономиката от пандемията. Морно увери, че не е било поискано от него да подаде оставка, но добави, че повече не е подходящият човек за позицията.

Правителството на Канада прогнозира исторически дефицит от 343 милиарда канадски долара (260 милиарда щатски долара) през 2020-2021 г. вследствие на икономическите планове за преодоляване на кризата.

Наскоро се появи информация, че Марк Карни, бивш гуверньор на Банката на Канада и Банката на Англия, е съветвал Трюдо по време на пандемията, което увеличи спекулациите, че Морно може да бъде заменен.

Карни и вицепремиерът Кристия Фрийланд са фаворити за овакантения от Морно пост, но висш представител на правителството коментира пред АП, че Карни не е потенциален кандидат.

Опозиционни партии настояваха Морно да подаде оставка заради твърдения, че той е в конфликт на интереси с WE Charity. Две от дъщерите на бившия министър са работили или са доброволствали в WE Charity.

Скандалът около WE Charity засегна и премиера Трюдо. Семейството на премиера работи за организацията, която спечели договор за почти 1 милиард долара. Съпругата, братът и майката на премиера са спечелили общо 221 000 щатски долара за речи на събития на WE.

Според политолози оставката на Морно не е изненада.

Морно беше финансов министър в управлението на Трюдо от 2015 г.

Междувременно по-късно CTV съобщи, че Кристия Фрийланд ще поеме Министерството на финансите.