Финансовият сектор на Великобритания може да изгуби 10 000 работни места за един ден след напускането на ЕС. Това предупреди Банката на Англия, цитирана от АП.

Банката призовава правителството бързо да сключи преходно споразумение с Брюксел за плавен преход след Брекзит.

Британските домакинства загубили по 600 лири заради Брекзит

Британските домакинства загубили по 600 лири заради Брекзит

Икономическият спад във Великобритания пряко се дължи на вота за напускане на ЕС

Заместник-управителят на банката Сам Уудс заяви по време на парламентарно изслушване, че очаква да бъдат загубени 10 000 работни места "само за един ден" след Брекзит.

Това, по думите му, би представлявало 2% от работната ръка в банковия и застрахователен сектор на Острова или 3% от тези, които работят в и около Лондон.

Много фирми във финансовия сектор са обезпокоени от отражението, което Брекзит може да окаже след март 2019 г. Членството в ЕС дава на фирмите възможност автоматично да продават продуктите си в ЕС и Лондон е европейският център за много международни компании.

Банката на Англия предупреди, че много компании ще започнат да напускат Обединеното кралство от началото на следващата година. Банката призовава правителството да договори преходно споразумение с ЕС, за да се удължат настоящите икономически и търговски отношения най-малко с още няколко години след Брекзит.

Уудс добави, че данни на консултанската фирма Oliver Wyman показват, че между 65 и 75 хиляди работни места във финансовия сектор могат да бъдат затворени в дългосрочен план.

Преходно споразумение е "приоритет номер едно за нас", каза той.