Необходимо е подновяване на отношенията между ЕС и САЩ след победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

"Нашият съюз се основава на споделени ценности и история. На обща вяра в съвместната работа за изграждане на по-силен, по-мирен и проспериращ свят", каза тя в речта си пред посланици.

"Тези цели винаги ще издържат. Но в променящия се глобален пейзаж вярвам, че е време за нова трансатлантическа програма, подходяща за днешния свят."

Тя поздрави Байдън за победата му и не спомена Доналд Тръмп.

Европа трябва да поеме инициативата, като предложи да работи с новата администрация на САЩ, подчертавайки, че това не би означавало връщане към дневния ред от преди пет години.

Много европейски лидери гледаха с шок как Тръмп извади САЩ от Парижкото споразумение за изменение на климата, удари с мита стоките от ЕС и подкопа международни организации, които САЩ подкрепя от десетилетия.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС очаква с нетърпение САЩ да се присъединят към Парижкото споразумение, което Байдън каза, че ще направи.

Европа ще настоява за амбициозни ангажименти на международните срещи за изменението на климата и биологичното разнообразие през следващата година, като добави, че САЩ са "в добра позиция да ни подкрепят". "Време е също така да се обърне тенденцията за отслабване на международните организации, като ООН, Световната здравна организация и Световната търговска организация, с реформа, където е уместно".

Фон дер Лайен призова САЩ да работят с Европа за определяне на глобални правила за цифровата икономика, обхващащи незаконната реч на омразата и пропагандата, лоялната конкуренция и защитата на данните. Една проблемна област може да бъде данъчното облагане на компаниите за цифрови услуги. Фон дер Лайен заяви, че се надява на глобален консенсус.

Миналият месец министрите на финансите на Г-20 удължиха до средата на 2021 г. преговорите за актуализиране на правилата за трансгранично данъчно облагане, след като преговорите спряха на фона на пандемията COVID-19 и сдържаността на САЩ. Средата на 2021 г. трябва да бъде абсолютен краен срок, каза фон дер Лайен, добавяйки, че Европа ще действа, ако дотогава няма споразумение.

Джонсън ще работи с Байдън за защита на демокрацията и застрашения глобален ред

Джонсън ще работи с Байдън за защита на демокрацията и застрашения глобален ред

Рааб: Байдън няма по-близък съюзник или по-надежден приятел от Великобритания