ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическото развитие и трябва да сложи край на изискването за единодушие във външнополитическите решения, каза в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пише "Политико".

"В областта на външните работи наистина трябва да преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство", каза фон дер Лайен в интервю за малка група, организирано от нейния офис преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица, на която се очаква държавните и правителствените ръководители да предоставят официално ЕС статут на кандидат за Украйна и Молдова.

Фон дер Лайен отговаряше на въпрос от "Политико" дали и как може да се наложи ЕС да промени своя процес на вземане на решения, който често изисква единодушие, за да посрещне потенциални нови страни-членки, включително не само Украйна и Молдова, но и западните Балкански държави от Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

В миналото ЕС се сблъска с мъчителни и смущаващи забавяния на важни решения поради съпротивата на една-единствена държава-членка. Понякога подобно противопоставяне дори не се отнасяше до непосредствено обсъждания въпрос, а по-скоро отразяваше усилие да се използва изискването за единодушие като лост за налагане на действия по някаква друга тема. В един случай Кипър отложи санкциите на ЕС срещу Беларус с месеци поради опасения в Никозия относно въпроси, свързани с Турция.

В отговора си фон дер Лайен призна, че такава голяма промяна във вземането на решения в ЕС, дори само по отношение на външната политика, би била трудно постижима. Що се отнася до промяната на изискването за единодушие в други области, тя каза, че е невъзможно да се даде кратък отговор. "Трябва да прегледаме всичко и сега не е моментът в това интервю", каза тя.

Фон дер Лайен: Ще възстановим Украйна

Фон дер Лайен: Ще възстановим Украйна

Скоростта за приемане на Украйна в ЕС зависи изцяло от Киев и прилагането на необходимите реформи

Но в случая с външните работи фон дер Лайен каза, че е стигнала до твърдо лично заключение, че изискването за единодушие не е устойчиво.

"По отношение на външните работи съм дълбоко убедена, че това не е устойчиво, че Европейският съюз не е в състояние да заеме позиция поради едно блокиране по критични въпроси", каза тя.

"И скоростта, с която се случват нещата... светът иска да чуе европейския глас", продължи фон дер Лайен. "Скоростта е твърде висока, за да не се чува и вижда постоянно или твърде често, поради блокирането на един. Ето защо наистина съм убедена, че имаме нужда от гласуване с квалифицирано мнозинство."

В интервюто фон дер Лайен каза, че очаква 27-те държавни и правителствени ръководители да приемат препоръката на Комисията относно статута на кандидат за Украйна и Молдова.

При одобрението на препоръката се очаква Европейският съвет да повтори предложението на Комисията, че Украйна и Молдова ще трябва да изпълнят множество условия преди началото на официалните преговори за членство.

Фон дер Лайен в интервюто каза, че процесът на присъединяване към ЕС е достатъчно гъвкав, за да могат страните кандидатки да имат значителна власт върху това колко бързо се движат. Тя отбеляза, че Словакия и Турция са получили "перспектива" за членство през 1999 г., но че Словакия се е надпреварвала да стане член, докато Турция сега е по-отдалечена от ЕС, отколкото преди 23 години.

"Словакия искаше да се присъедини към Европейския съюз", каза фон дер Лайен, "и имаше огромно единство в страната. Отне им пет години и те бяха членове. Днес Турция е по-далеч от Европейския съюз, отколкото през 99-та. Следователно това е доказателство, че няма автоматизъм. Няма твърд модел. Но зависи от страната - ние подкрепяме, ако е необходимо - но от страната зависи да докаже, че е годна за присъединяване."

Българските евродепутати не са виждали френското предложение за РС Македония

Българските евродепутати не са виждали френското предложение за РС Македония

Предложението за решаване на македонския въпрос трябва да дойде от България, смята Новаков