Сенатът на Франция прие новия данък върху цифровите услуги. Френският финансов министър Бруно льо Мер отвърна на критиките на САЩ, като обяви, че Париж взема свои решения, информира "Политико".

По-рано стана ясно, че администрацията на Доналд Тръмп е започнала разследване на френския данък, който ще удари приходите на технологични гиганти като Google, Amazon и Facebook.

ЕС не успя да излезе от безизходицата по въпроса за цифровия данък

ЕС не успя да излезе от безизходицата по въпроса за цифровия данък

През март Европейската комисия предложи данък 3% върху приходите на големите компании

"Дълбоко вярвам, че съюзниците могат и трябва да разрешават различията си с други методи от заплахи. Франция е суверенна държава, която взема свои фискални решения и ще продължи да го прави", каза той пред Сената преди вота.

Данъкът от 3% ще засяга компании, чиито приходи в света надвишават 750 милиона евро или 25 милиона евро във Франция. Льо Мер се опита да убеди ЕС да приеме такъв данък на европейско равнище, но не получи достатъчно подкрепа.

Австрия първа от ЕС налага цифров данък

Австрия първа от ЕС налага цифров данък

200 милиона евро приходи от интернет компаниите

"За първи път в историята на френско-американските отношения САЩ решават да открият такава процедура", поясни Льо Мер. Той обясни, че този данък е с временен характер, докато Организацията за икономическо сътрудничество и развитие приеме решение. Ако това стане, Франция ще отмени националния данък.

Гласуването в Сената е финално, тъй като долната камара на Франция вече одобри данъка.