Президентът на Франция Еманюел Макрон и италианският му колега Серджо Матарела дадоха старт на мероприятията във връзка 500 г. от смъртта на Леонардо да Винчи. Те почетоха гения от епохата на Ренесанс на гроба му, информира АФП.

Град Амбоаз на река Лоара, където Леонардо умира през 1519 г. на 67-годишна възраст, буквално е блокиран заради опасения от протести на "жълтите жилетки". Трафикът в града, където живеят около 13 000 души, е забранен в радиус от 5 километра. Ресторантите и магазините са затворени.

Снимка 421159

Източник: ЕПА

Вчера десетки коли бяха вдигнати, след като туристите очевидно не са били запознати с драконовите мерки за сигурност.

След като посетиха гроба на Леонардо, Макрон и Матарела отидоха на обяд в Кло Люсе, където умира геният, който е покровителстван от крал Франсоа I, известен като Краля Слънце на XVI век. Франсоа I е считан за краля, който носи Ренесанса във Франция, въпреки че предшественикът му Луи XII започва да кани архитекти и художници от Флоренция, Милано и Рим.

Леонардо е на 64 г., когато приема поканата на младия Франсоа I да се премести в Амбоаз. Тогава Микеланджело и Рафаел придобиват популярност. Леонардо е възнаграден като "първи художник, инженер и архитект на краля". Тогава Франсоа I e на 23 г. Леонардо носи със себе си три от любимите си творби: "Мона Лиза", "Богородица и Младенеца със света Ана" и "Свети Йоан Кръстител", които днес са изложени в Лувъра в Париж.

Макрон е първият френски президент, посетил града от Шарл дьо Гол през 1959 г.

Снимка 421158

Източник: ЕПА

Съвместните мероприятия са организирани след месеци на дипломатическо напрежение между Рим и Париж. Двете държави влязоха в най-тежката дипломатическа криза от Втората световна война. Дори за кратко Париж отзова посланика си.