Еврокомисарят по икономическите и финансови дела Пиер Московиси заяви, че Франция е изправена пред "изборно земетресение", след като нито Социалистическата партия, нито консерваторите успяха да се доберат до балотажа на 7 май, съобщава "Политико".

Окончателни резултати: Макрон - 23,7%, Льо Пен - 21,5%

Окончателни резултати: Макрон - 23,7%, Льо Пен - 21,5%

Избирателната активност е била 78,69%

Според бившия финансов министър на Франция изборите са били "референдум за Европа". Социалистът подкрепи "младия прогресивен" кандидат Еманюел Макрон и изрази надежда, че Марин льо Пен ще "постигне възможно най-слабия резултат".

Московиси предупреди европейците да не се отпускат преди втория тур, тъй като по-слабият резултат на Марин льо Пен в сравнение с Макрон може да бъде обяснен с по-високата избирателна активност.

Франция навлиза в непознати политически води с прагматика Макрон

Франция навлиза в непознати политически води с прагматика Макрон

Еманюел Макрон някак си разчете духа на времето

Гласовете в нейна полза са плашещи, смята Московиси. Льо Пен получи над 7 милиона гласа подкрепа - най-доброто й постижение за Националния фронт.

"Еманюел Макрон няма да бъде избран с 82% от гласовете за разлика от Жак Ширак", добави еврокимисарят, който има предвид изборите през 2002 година, когато Жан-Мари льо Пен, бащата на Марин, достигна до балотаж, но беше разгромен.

Според Московиси гласовете за социалистите няма да изчезнат, но партията трябва да се подготви за парламентарните избори през юни.

Социалистът вярва, че Европейската комисия трябва да изпрати силен сигнал в подкрепа на Макрон.