Френското вътрешно министерство публикува окончателните резултати от президентските избори във Франция.

Избирателната активност е била 78,69%, което в абсолютни стойности е 36,4 млн. избиратели.

Независимият центрист Еманюел Макрон получава 23,7 процента от гласовете, докато за Марин льо Пен са гласували 21,5 на сто от френските избиратели.

Франция навлиза в непознати политически води с прагматика Макрон

Франция навлиза в непознати политически води с прагматика Макрон

Еманюел Макрон някак си разчете духа на времето

Кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон се задоволява с 19,9% от вота, докато крайнолевият Жан-Люк Меланшон е плътно зад него с 19,6%.

Социологическите проучвания показват, че Макрон вероятно ще победи Марин льо Пен на балотажа с голяма преднина.

Макрон обеща да обедини "патриотите" зад своя дневен ред за обновяване на френската политика и модернизиране на страната и срещу Льо Пен и "опасността от национилистите".

В редакционна статия в. "Монд" говори за ново разделение във френското общество, след като Макрон и Марин льо Пен победиха традиционните лявоцентристи и дясноцентристи.

Отбелязва се, че резултатите от първия тур са в полза на проевропейските, пробизнес настроените избиратели и срещу протекционистично и националистически настроените, враждебни към глобализацията, които подкрепиха Льо Пен.

Това е различно от старото ляво-дясно разделение. А тенденциите в селските райони се различават значително от градовете, посочва още изданието.

Марин льо Пен успешно привлече много млади избиратели в по-кризисните райони на Франция, засегнати от влиянието на глобализацията, изтъква водещата френска журналистка Ан-Елизабет Муте.

"Те са като избирателите на Тръмп и тези за Брекзит - те смятат, че глобализацията се е отнесла много лошо с тях", заключава журналистката.