Френските твърдения за задържани етнически и религиозни малцинства в Синдзян-уйгурския автономен регион в Китай са неприемливи, обяви Пекин и разкритикува обвиненията като "лъжа", информира АФП.

Вчера Париж поиска от китайските власти да допуснат независими наблюдатели за защита правата на човека на посещение в северозападния регион, където според правозащитни организации и експерти над 1 милион уйгури и други малцинства са задържани в мрежа от концентрационни лагери.

Франция упрекна Китай заради уйгурите

Франция упрекна Китай заради уйгурите

Над един милион уйгури се намират в лагери

Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви, че действията на Китай са "неприемливи" и подчерта, че ги "осъждат строго".

Пекин защитава стратегията си в Синдзян като необходима за предотвратяване на екстремизъм.

Говорител на Министерството на външните работи на Китай заяви на редовния брифинг, че "Китай многократно отговори и разясни лъжливите информации и обвинения по въпроси, свързани със Синдзян".

Той добави, че въпросът за Синдзян не е свързан с правата на човека, религията или етническите малцинства, а с "предотвратяване на тероризъм и сепаратизъм".

Китай насилствено стерилизира уйгурите за контрол на населението

Китай насилствено стерилизира уйгурите за контрол на населението

Докладът вероятно ще разгневи Пекин

"За така наречените лъжи, че Синдзян ограничава религиозните свободи и потиска мюсюлманите...истината е, че в последно време някои политици и медии в САЩ и на Запад клеймят легитимната борба на Синдзян срещу тероризма и екстремизма", поясни представителят.

"Ние твърдо се противопоставяме на политизирането на религиозните въпроси и използването им за намеса във вътрешните дела на Китай", добави говорителят.

Запитан дали програмите за превъзпитание в Синдзян продължават, говорителят отговори, че тези в центровете са "завършили курсовете си".

Китай клейми "лъжите" на САЩ за отношението му към уйгурите

Китай клейми "лъжите" на САЩ за отношението му към уйгурите

"САЩ не само са суперсила, но и голям лъжец и голям разпространител на лъжи"