Правителството на Франция може да промени позицията си за данъка върху богатството, обяви говорител на френския кабинет, цитиран от "Ройтерс".

Кабинетът промени аспекти на данъка - известен във Франция като ISF - като го сведе до големи имотни сделки и активи от недвижими имоти.

Тръмп пак се подиграва на Макрон заради протестите на "жълтите жилетки"

Тръмп пак се подиграва на Макрон заради протестите на "жълтите жилетки"

"Парижкото споразумение за климата е фатално дефектно"

Но това решение доведе до критики по адрес на президента Еманюел Макрон, наричан "Президентът на богатите", след като облекчава данъчната тежест на много богати френски граждани.

Днес говорителят заяви пред радио RTL, че правителството може да преразгледа тези предложения, ако установи, че не работят.

Запазването на акцизите върху горивата ще струва 2 млрд. евро на френската хазна

Запазването на акцизите върху горивата ще струва 2 млрд. евро на френската хазна

С толкова ще бъдат намалени разходите, за да не се увеличава дефицитът

"Ако мярката, която сме приели, която струва обществени средства, се окаже, че не работи, ако не върви добре, ние не сме глупави - ще я променим", отбеляза той.

По-рано тази седмица френският премиер Едуар Филип реши да наложи мораториум върху планираното увеличение на такси върху горивата за най-малко 6 месеца в отговор на протестите през последните седмици. Това е първият обратен завой на администрацията на Макрон, откакто пое властта преди 18 месеца.

Повече от 400 души бяха задържани и над 130 души пострадаха при демонстрациите срещу правителството.