Срещата на френския премиер с представители на "жълтите жилетки", която трябваше да се проведе тази сутринта е отменена, съобщава телевизионният канал BFM.

Френският премиер Едуар Филип обяви, че правителството на страната реши да спре увеличаването на данъците върху изкопаемите горива в отговор на протестите в цялата страна. Филип добави, че се налага мораториум и мерките, които трябваше да влязат в сила на 1 януари 2019 г., ще бъдат отложени за поне шест месеца.

Учениците се възползваха от „жълтите жилетки” и засилиха протестите във Франция

Учениците се възползваха от „жълтите жилетки” и засилиха протестите във Франция

Учениците постепенно започнаха да се присъединяват към протестите на "жълтите жилетки"

"От началото на движението четирима от нашите сънародници са загинали. Стотици граждани, включително служители на правоохранителните органи, са ранени", коментира премиерът Филип в своето обръщение към нацията.

Как се гаси това нещо, пита "пожарникарят" Макрон

Как се гаси това нещо, пита "пожарникарят" Макрон

Франция е в шок и очаква отговор

"Французите, които сложиха жълти жилетки, искат намаляване на данъци и да работят, за да могат да плащат, това е, което искаме и ние. Ако аз не успях да обясня това, ако управляващото мнозинство не успя да убеди французите, тогава нещо трябва да се промени", обясни Филип.

"Срещата в двореца Матиньон с правителството беше анулирана поради заплахи. Можех да бъда разпозната, ако бях тръгнала с влак", коментира по-рано един от говорителите на "жълтите жилетки" Жаклин Моро и допълва, че има призиви да не се допускат представители до двореца от страна на екстремисти в протестите.

"Правителството потвърждава отмяната на срещата", съобщи в началото на деня АФП. Все пак френското правителство е решило да спре повишаването на данъка върху горивата, съобщи и БиБиСи. 

Националните протести във Франция се разширяват

Националните протести във Франция се разширяват

Ученици блокираха около 100 училища

При обявяване на днешното решение на правителството, премиерът Филип коментира, че "трябва да си глух или сляп", за да не виждаш или чуваш гнева по улиците по отношение на политиката.

В събота отново се състояха демонстрации в центъра на Париж, което доведе до бунтове. Има многобройни случаи на грабеж и вандализъм. 

В понеделник, от името на президента Еманюел Макрон, премиерът Филип проведе среща с лидери на опозиционни политически партии, за да чуе мнението им за събитията.

По врем на протестите имаше и полицаи, които свалят шлемовете си в знак на солидарност с протестиращите.

Френският премиер търси излизане от кризата с протестите чрез опозицията

Френският премиер търси излизане от кризата с протестите чрез опозицията

Проблемът се замита 30 години под килима, това не решава нищо, коментира правителствен говорител

Припомняме, в събота във френската столица над 100 души бяха ранени, а 287 арестувани при протестите на "жълтите жилетки". Самите протести обаче в първия зимен ден бяха белязани предимно от действията на крайните и леви, и десни движения.

Атмосфера в Париж бе оприличена на гражданска война, а протестиращи срещу ситуацията в страна са описани, като изпитващи неудовлетворение и презрение в третия митинг срещу високите цени на горивата във Франция.

Спонтанното народно недоволство на "жълтите жилетки" срещу увеличението на данъци, горива и високата цена за живот, повече от две седмици блокира пътища, икономиката и столицата.

Учениците също се включиха, като блокираха около 100 училища като част от разрастващите се демонстрации. Френските парамедици също се присъединили към антиправителствените протести. Десетки линейки блокираха мост, който води към парламента. Те се оплакват относно промени в работните условия.

Потребители в Туитър публикуваха видео на Макрон замерен с яйце

Според последното социологическо проучване публикувано днес, одобрението за Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип пада до нови минимални стойности, съобщава "Ройтерс".

Рейтингът на одобрение за Макрон пада до 23% с 6 пункта от предходния месец, а рейтингът на Филип спада с 10 пункта до 26%. Резултатът съответства на липсата на одобрение на неговия предшественик Франсоа Оланд в края на 2013 г., Оланд е смятан за най-непопулярния лидер в съвременната френска история.