Ученици блокираха около 100 училища като част от разрастващите се демонстрации срещу френското правителство на президента Еманюел Макрон, пише "Гардиън".

Премиерът на държавата Едуар Филип се срещна с лидерите на опозицията, докато националните протести продължават да обхващат цялата страна.

Aтмосфера на гражданска война и сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж

Aтмосфера на гражданска война и сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж

Задържани са над 120 души, властите използват сълзотворен газ и водни оръдия

След като хиляди маскирани демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията и запалиха автомобили, сгради и барикади в най-богатите райони в Париж в събота, движението "жълтите жилетки" днес продължи с мирни антиправителствени демонстрации, изграждайки барикади на пътища и в складове с гориво.

Ученици, които протестират срещу промени в колежите и университетската система, се възползваха от протестното настроение и блокираха училища. Около 100 средни училища са напълно или частично блокирани във Франция, включително и в южния град Тулуза и в района на Париж.

Френските власти ще разговарят с "жълтите жилетки"

Френските власти ще разговарят с "жълтите жилетки"

Няма да се въвежда извънредно положение...

Снимка 393157

Източник: ЕПА

Седем ученици са арестувани, след като силите за борба с безредиците са извикани в училище северно от Париж заради обърнат автомобил и подпалени кошове за боклук.

Френските власти традиционно се страхуват от протести на ученици, защото демонстрациите им се разпространяват бързо.

Днес 80-годишна жена почина в Марсилия след удар с полицейска граната със сълзотворен газ в събота. Тя е била в апартамента си и отворила прозорците, за да затвори кепенците, когато била ударена с гранатата, докато полицията се опитвала да усмири протестиращи. Жената е починала в болница след операция.

Френският премиер търси излизане от кризата с протестите чрез опозицията

Френският премиер търси излизане от кризата с протестите чрез опозицията

Проблемът се замита 30 години под килима, това не решава нищо, коментира правителствен говорител

Междувременно 11 склада за гориво в страната са затворени заради блокада на протестиращи. Повече от 70 бензиностанции са останали без гориво и на места са поставени ограничения на продаваното количество. 

Социологическо проучване на Harris Interactive показва, проведено след насилието в Париж в събота, че 72% от французите подкрепят протестното движение, започнало през миналия месец в отговор на решение на властите да вдигнат екологичните такси върху горивата.

Френският министър на икономиката призова за бързо намаляване на данъци

Френският министър на икономиката призова за бързо намаляване на данъци

За френското МВР не е на дневен ред въвеждането на извънредно положение

Очаква се премиерът на Франция да се срещне с представители на протестиращите във вторник, но народното движение, появило се в социалните мрежи, няма ръководство и конкретна структура. Един парижки представител заяви, че е получил смъртни заплахи да не се среща с управляващите.

Повечето опозиционни политици призовават правителството да премахне планираната такса върху горивата от януари. Само Зелената партия я подкрепя, но настоява да е по-справедлива.

Междувременно АП съобщава, че френските парамедици са се присъединили към антиправителствените протести.

Десетки линейки блокираха мост, който води към парламента. Те се оплакват относно промени в работните условия.

Снимка 393159

Източник: ЕПА