Започва третата блокада във Франция, наложена заради разпространението на коронавируса. Страната има около 5 млн. заразени и около 100 000 починали. Това принуди властите в страната да наложат строги мерки, които ще действат поне до 2 май. Блокадата идва на фона на Великден, който католици и протестанти празнуват на 4 април. 

Тя бе оповестена във видео обръщение към нацията от президента Еманюел Макрон.

Който иска да се движи повече от 10 км може да го направи с удостоверение за адресна регистрация. За придвижване на разстояние повече от 10 км от дома е необходима атестация за придвижване по изключение, налична на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Франция.

Пътуванията между областите в цялата страна се забраняват след 5 април, освен по неотложни императивни лични и професионални причини, които се удостоверяват с атестация, налична на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Франция.

Въвежда се вечерен час в по-голямата част от страната. Гражданите ще трябва да са по домовете си от 19 часа нататък. Властите ще засилят контрола и санкциите за нарушаване на карантинния режим.

Също така заниманията в училищата, колежите и университетите ще бъдат дистанционни, като се очаква връщането към присъственото обучение да стане на 3 май.

Несъществените магазини ще затворят за месец.

Може да се движим във Франция повече от 10 км само с удостоверение

Може да се движим във Франция повече от 10 км само с удостоверение

Българите ще мога да гласуват

От посолството съобщиха, че българите могат да гласуват, но трябва да попълнят атестация за придвижване по изключение между 6 ч и 19 часа, както и да разпечатат и да носят със себе си копие на френската лична карта. Необходимите документи са публикувани на страницата на посолството ни в Париж - https://www.mfa.bg/embassies/france/news/28999.

Около 6600 полицаи ще бъдат разположени по време на Великденския уикенд в района на Ил дьо Франс. Те ще бъдат разположени в Париж, по-специално, за да се спази ограничението от 10 километра. 

Премиерът Жан Кастекс похвали действията на органите на реда в този тежък момент за страната.