Френският секретар по европейските въпроси Клемен Бон предупреди във вторник, че Париж може да използва енергийните си доставки, за да окаже натиск"върху Обединеното кралство, за да спази Споразумението за Брекзит.

"В следващите няколко дни и вчера разговарях с моите европейски колеги по този въпрос, ще вземем мерки на европейско ниво или на национално ниво, за да окажем натиск върху Обединеното кралство", каза той пред радио "Европа 1".

"Ние защитаваме нашите интереси ... Например, можем да си представим, тъй като говорим за енергия ... Обединеното кралство зависи от нашите енергийни доставки. Британия смята, че може да живее съвсем сама и да удря Европа. "

Забележките на Бон идват, след като Великобритания заплаши да активира член 16 от Протокола за Северна Ирландия и да отмени документа, в случай че не постигне споразумение с Европейския съюз по редица въпроси след Брекзит.

Британия се готви да се откаже от Северноирландския протокол

Британия се готви да се откаже от Северноирландския протокол

Провалът в напредъка за Северна Ирландия може да създаде отново проблеми между католици и протестанти

Милиони британски домове може да се сблъскат с прекъсване на енергията през следващите няколко дни, след като Франция предупреди за контрамерки срещу Великобритания заради спора за лицензи за риболов, пишат медиите в Британия.

Клемен Бон  предупреди, че контрамерките срещу Обединеното кралство могат да бъдат предприети "през следващите няколко дни", след като заяви, че и Джърси, и Великобритания са зависими от Франция. Френската държавна EDF Energy е един от най-големите производители на електроенергия за Обединеното кралство, произвеждащ около една пета от националната електроенергия от нейните АЕЦ, вятърни паркове, електроцентрали на въглища и газ.

Компанията доставя на над 5 милиона бизнес и частни клиенти и е най-големият доставчик на електроенергия по обем във Великобритания.

Франция също доставя електроенергия на Обединеното кралство по подводен кабел от 80-те години на миналия век, а EDF е на британския пазар на дребно с енергия от 1998 г., когато купи London Electricity.

По-рано тази година бе пусната и друга подводна връзка между двете държави.

Очаква се интерконекторът IFA2 за 700 милиона британски лири между Хемпшир и Нормандия да достави до 1,2% от нуждите на Великобритания от електроенергия.

Това се случва, след като преди това Франция заплаши да прекъсне електрозахранването на остров Джърси заради риболова през май.

Франция обвини Великобритания, че държи рибарите като заложници за политическа изгода

Франция обвини Великобритания, че държи рибарите като заложници за политическа изгода

Великобритания не спазвала споразумението за Брекзит

След твърденията на Франция, че Великобритания е нарушила споразумението за Брекзит френските рибари да продължат да работят в британските води, министърът на морето Аник Жирарден предупреди, че Франция може да прекъсне електрозахранването през Ламанша, след като денонсира споразумението.

Напрежението през май предизвика и блокада на френски лодки в пристанището на Сен-Хелиер в Джърси.

Великобритания изпрати два патрулни кораба на ВМС, обикалящи Джърси, докато протестът утихна.

В момента на френските кораби е разрешено да продължат риболова в британски води, за тези, които са го правили преди Великобритания да напусне ЕС.

Но френският гняв нараства след последния кръг от заявления, с които Обединеното кралство предостави само 12 лиценза от 47 за по-малки кораби за риболов в свои териториални води.

И Джърси отказа лицензи за 75 френски рибарски лодки.

В правителствен документ на Джърси се посочва, че през 2018 г. почти 95 % от електроенергията е доставяна от EDF по договор, който е до 2027 г.

В Европа, особено Франция, разчитат на АЕЦ за постепенно премахване на газа

В Европа, особено Франция, разчитат на АЕЦ за постепенно премахване на газа

Ядрената енергия се очертава като зелена резервна опция в Европа

Д -р Пол Дорфман от UCL Energy Institute заяви, че Великобритания след Брекзит "ще продължи да бъде зависима, политически, културно, технологично и енергийно" от други страни.

Департаментът по въпросите на околната среда, храните и селските райони заяви в изявление през май: "Правителството на Обединеното кралство е конституционно отговорно за международните отношения на зависимите от Короната".

"Като такива, ние работим в тясно сътрудничество с ЕС и правителството на Джърси по разпоредбите за достъп до риболов след края на преходния период за лицензиране."

Министърът на външните отношения на Джърси Иън Горст коментира пред БиБиСи: "Това не е първата заплаха, която французите отправят към Джърси или Обединеното кралство, откакто сключихме тази сделка".

"Изглежда непропорционално да се прекъсне електричеството, за да ни се наложи да предоставим допълнителни подробности, за да можем да усъвършенстваме лицензите."

Франция – отдушникът на Борис Джонсън за проваления Брекзит

Франция – отдушникът на Борис Джонсън за проваления Брекзит

Дълго време отношенията между Обединеното кралство и Франция се колебаят между "сърдечно разбирателство" и взаимно раздразнение на фона на съперничество