Броят на починалите след усложнения на COVID-19 във Франция се е увеличил към четвъртък до над 100 000. Това показват последните данни на здравното министерство, цитирани от "Ройтерс". Френските болници са регистрирали 300 смъртни случая от COVID-19 за последните 24 часа.

Франция навлиза в третата COVID блокада

Франция навлиза в третата COVID блокада

Мерките ще бъдат в сила поне месец

"Тъй като цялата ни енергия сега е насочена към излизането от това изпитание, няма да забравим нито едно лице, нито едно име", написа френският президент Еманюел Макрон в Twitter.

Страната е на осмо място в света по този показател. Съединените щати са най-тежко засегнатата страна от COVID с 564 759 починали, следвани от Бразилия, Русия и Мексико. В световен мащаб броят на загиналите е над три милиона.

Данните на здравното министерство също така показват, че 5924 души са били в отделенията за интензивно лечение в четвъртък, при 5902 ден по-рано. В четвъртък са регистрирани 38 045 нови случая на коронавирус срещу 43 505 в сряда, което доведе до общо 5,18 милиона. От началото на кампанията за ваксинация във Франция, броят на жертвите сред по-възрастните граждани е спаднал рязко от над 1500 на седмица в средата на ноември и 800 на седмица през първата половина на януари до само 48 миналата седмица.