Франция свиква Съвета за сигурност на ООН. Причината е ескалацията на напрежението в Либия. То доведе до убийството на двама служители на ООН, съобщи АФП.

"Франция поиска спешна среща, помощник генералният секретар по Африка Бинту Кейта може да направи доклад за ситуацията в страната", заяви източник от ООН.

Намериха френски ракети, произведени от САЩ в база на Хафтар в Либия

Намериха френски ракети, произведени от САЩ в база на Хафтар в Либия

Франция твърди, че са "повредени и неизползваеми" и са за унищожение

Двама служители на ООН загинаха при експлозия в либийския град Бенгази. По-рано мисията на ООН за подкрепа в Либия (UNSMIL) призова враждуващите страни в страната да установят хуманитарно примирие във връзка с празника на Аид ал-Адха. Множество неправителствени организации също призоваха за примирие в Либия.

Понастоящем в Либия има две правителства: правителството на националното споразумение на премиера Фаиз Сарай в Триполи, признато от международната общност, и временният кабинет на Абдула Абдурахман ат Тани, подкрепен от Либийската национална армия.

Хафтар загуби стратегически град в Либия

Хафтар загуби стратегически град в Либия

Продължават сраженията до Триполи

На 4 април командирът на армията фелдмаршал Халифа Хафтар обяви началото на операция в Триполи с цел премахване на терористични групи. От своя страна Фаиз Сарай заповядва на всички военни части, които са под негов контрол, да бъдат готови за отбрана, а въоръжените сили, базирани в столицата, започнаха кампанията "Вулканът на гнева" за противодействие на нападението.