Франция отрече да нарушава оръжейното ембарго на ООН, след като четири нейни противотанкови ракети бяха намерени в база, лоялна на либийския генерал Хафтар, съобщава БиБиСи.

Министерството на отбраната на страната твърди, че "неизползваемите" американски ракети Javelin никога не са били предназначени да бъдат прехвърляни към някоя група и трябвало да бъдат унищожени.

Въпреки това, те са открити в лагер на юг от столицата Триполи, използван от силите, верни на генерал Халифа Хафтар. Силите на Хафтар в момента се борят за контрол над града.

Ердоган обяви Хафтар за "пират"

Ердоган обяви Хафтар за "пират"

Хафтар се опитва да свали подкрепяното от Ердоган правителство на националното единство

Битката за Триполи, където е международно признатото правителство, започна, когато войските на Хафтар атакуваха през април, със стотици убити през последните месеци.

Четирите ракети бяха открити през юни, когато войските, които са лоялни на правителството, подкрепяно от ООН, нахлуват в лагера, което доведе до разследване във Вашингтон.

Франция призна днес, че оръжията, които могат да бъдат използвани срещу танкове и други превозни средства, са нейни. "Тези оръжия бяха за защита на силите, които извършват разузнавателни и контратерористични мисии", се казва в изявлението на министерството на отбраната.

Министерството обяснява, че ракетите са "повредени и неизползваеми" и "временно са били складирани в депо преди тяхното унищожаване".

Франция винаги е отричала да въоръжава на силите на Хафтар, но е предлагала дипломатическа подкрепа.

Либия е разкъсвана от насилие след като Муамар Кадафи бе свален от власт и убит през 2011 г.

Никой няма пълен контрол над Либия и страната е изключително нестабилна, разкъсана между няколко политически и военни фракции, двете най-важни от които са подкрепяното от ООН Правителство на националното съгласие (GNA), водено от министър-председателя Файез Мустафа ал Сарадж и Либийската национална армия на генерал Хафтар (LNA).

Генералът е активен в либийската политика повече от 40 години и е бил един от близките съюзници на Кадафи, докато спор в края на 80-те години не го принуждава да живее в изгнание в САЩ.

Папата зове за "хуманитарни коридори" за спасяване на мигранти

Папата зове за "хуманитарни коридори" за спасяване на мигранти

След тежката бомбардировка срещу мигрантски център в Либия

Както LNA, така и GNA имат международни поддръжници.

LNA на ген. Хафтар отдавна е подкрепяна от Египет и ОАЕ, но сега Русия и Саудитска Арабия са сред поддръжниците.

В един момент, когато изглежда, че Хафтар ще превземе Триполи с лекота, той получи поздравително обаждана от президента на САЩ Доналд Тръмп. Въпреки това, тези взаимоотношения изглежда са охладнели през следващите месеци.

Междувременно GNA има свои собствени поддръжници, включително Турция и Катар. Повечето западни държави подкрепят тях. След офанзивата срещу Триполи, ООН, САЩ и ЕС призоваха за незабавно спиране на сраженията и започване на преговори.

Франция технически пое посредническа роля в конфликта. Въпреки това, има подозрения, че те подкрепят Хафтар.

Президентът Еманюел Макрон бе първият западни лидер, който го покани в Европа за мирни преговори, а Франция започна въздушни удари в подкрепа на силите на Хафтар през февруари. Те бяха насочени към опозиционните сили в Чад, които се борят срещу LNA на юг.

Анализаторите смятат, че подкрепата на Франция за Хафтар е свързана с борбата с бойци, които заплашват по-широкия регион, потенциално допълнително подсилени от интереса към петрола.

Оръжие от Франция се използва в гражданската война в Йемен

Оръжие от Франция се използва в гражданската война в Йемен

Тревожен доклад за Еманюел Макрон