Франция задължава носенето на маски на закрити обществени пространства от следващата седмица, обяви правителството, след като страната регистрира ново увеличение на случаите на коронавирус, информира АФП.

До момента маските бяха задължителни в обществения транспорт. Но пред Сената премиерът Жан Кастекс съобщи, че маските също ще бъдат задължителни в магазините и други закрити пространства.

Бременна жена предала коронавируса на нероденото си бебе във Франция

Бременна жена предала коронавируса на нероденото си бебе във Франция

Новороденото момче развило възпаление на мозъка дни след раждането му

По-рано здравният министър Оливие Веран обяви, че има признаци, че случаите на коронавирус започват да се увеличават. Епидемията отне живота на повече от 30 000 души във Франция. Той поясни, че е регистрирано увеличение в някои болници в Париж. Министърът призова французите да продължат да бъдат бдителни и активни срещу вируса.

Последните данни от сряда показват, че Франция е регистрирала 133 хоспитализирани с коронавирус за последните 24 часа и 17 пациенти са вкарани в интензивно отделение. Пикът е през април, когато за един ден са хоспитализирани 4281 души.

Франция изключва пълна блокада в случай на втора COVID-19 вълна

Франция изключва пълна блокада в случай на втора COVID-19 вълна

"Икономическите и човешките последици от тоталната блокада са катастрофални"

Веран поясни, че увеличените случаи на хоспитализирани и телефонните позвънявания до Спешна помощ са индикатор, все още не е толкова притеснително, но изисква "специално внимание" към вероятността от нова вълна.

Докато мерките, принудили хората да останат по домовете си, помогнаха за овладяване на здравната криза, те, по думите на Кастекс, са предизвикали най-голямата рецесия в страната. Премиерът добави, че очакват икономиката на Франция да се свие с 11% през 2020 г.

По-рано тази седмица президентът на Франция Еманюел Макрон коментира, че маските трябва да станат задължителни на публични места от 1 август.

Кастекс обаче каза, че 1 август изглежда "твърде" късно и добави, че "указът ще влезе в сила от следващата седмица".