Френското правителство обяви, че се готви за втора вълна от заразени с новия коронавирус (COVID-19), която може да се появи през следващите месеци, но няма да отговори с налагането на още една национална блокада, която да ограничи епидемията, съобщава "Франс прес".

"Целта ми е да подготвя Франция за евентуална втора вълна, като същевременно запазваме всекидневния си живот, икономическия и социалния си живот", изтъкна новият френски премиер Жан Кастекс в интервю за телевизия RTL.

Кастекс предупреди: Социалната и икономическа криза започва във Франция

Кастекс предупреди: Социалната и икономическа криза започва във Франция

Новият премиер направи първите си коментари за медиите

"Но ние няма да налагаме блокада като тази, която наложихме през март, защото научихме... че икономическите и човешките последици от тоталната блокада са катастрофални", подчерта френският министър-председател.

Вместо това всяко затваряне на фирма или заповед за оставане вкъщи ще бъдат прилагани за конкретни области, увери той.

"Коронавирусът все още е тук", предупреди Кастекс и добави, че ще пътува в неделя до френската южноамериканска територия Френска Гвиана, където има сериозен ръст на заразените.

Властите съобщиха за 124 новозаразени в територията през последните 24 часа, с което общият брой на заразените вече е близо 5 200 души, а правителството изпрати десетки здравни работници от Франция, за да укрепи болничния персонал.

Стратегът на разхлабването на мерките срещу COVID-19 е новият премиер на Франция

Стратегът на разхлабването на мерките срещу COVID-19 е новият премиер на Франция

Жан Кастекс

Кастекс беше назначен от президента Еманюел Макрон миналата седмица, за да ръководи ново правителство, което има за задача да организира възстановяването на страната от най-тежката ѝ здравна и икономическа криза след Втората световна война.

Обещани са милиарди евро за инвестиции, както и мерки за ограничаване на загубата на работни места в икономика, която се очаква да се свие с около 10 процента през тази година.

"Ще защитим хората, но преди всичко ще инвестираме в екологичната трансформация, за възстановяването на страната ни", изтъкна още Кастекс.

Той също така потвърди, че е увеличил предложеното увеличение на заплатите и увеличението на бюджета за болничния персонал с около един милиард евро в преговори със синдикатите тази седмица, което доведе общия пакет до 7,5 милиарда евро.

Но синдикалните лидери казват, че това би вдигнало месечното заплащане за медицински сестри, техници и други на първа линия в борбата с коронавируса само със 180 евро на месец, което е далеч по-малко от исканията за увеличение с 300 евро.

От началото на епидемията от новия коронавирус във Франция са починали близо 30 000 души.

Премиерът на Франция подаде оставка

Премиерът на Франция подаде оставка

След като Макрон настоя за промени