Малкият град Дентинг в Източна Франция спори дали да се построи вятърна ферма на мястото на бивш германски лагер за военнопленници, където са загинали хиляди съветски войници, съобщава "Политико".

Противниците на проекта твърдят, че строителството ще разкопае гробове. "Поставянето на вятърни турбини тук е неприлично", коментира Габриел Бекер, вицепрезидент на Френско-украинската асоциация за отбрана и рехабилитация на лагера Бан Сен Жан, който води кампания мястото да остане непокътнато.

Местната власт реши да спре предварителните строителни работи през януари, след като предизвика критики.

Около 20 000 тела са погребани под бившия лагер Бан Сен Жан, където са държани съветски военнопленници по време на Втората световна война.

Светлана Жукова, внучка на съветски военнопленник, загинал в лагера, също е против проекта. "Невъзможно е да се построят вятърни турбини там, където са страдали толкова много хора, където са загинали толкова много хора", обясни тя, аргументирайки се, че това означава да се забравят части от историята както на Франция, така и на Русия.

Някои местни жители подкрепят вятърните турбини, като казват, че проектът е насочен към бъдещето, а не към миналото и би произвел зелена енергия за града. "Трябва да спрем да демонизираме проекта", коментира Ролан Хаман, пенсионер, пред местния вестник Le Républicain Lorrain.

Лагерът е разположен на 100 хектара, които в момента остават неизползвани, защото са място за възпоменание. Но община Дентинг подкрепя проекта, който може да донесе годишни приходи от 42 000 евро.

"Мисля, че трябва да обърнем страницата, да запазим парцел, за да го запомним, но няма да залагаме недвижимите си имоти за обект, датиращ от последната война", каза Кристиан Белвети, заместник-кмет на Дентинг, общината не иска да застрашава потенциала си за развитие на недвижими имоти.

"Ние сме собственици на тази земя, така че за момента възнамеряваме да я развиваме както желаем."