Върховният административен съд на Франция наложи краен срок от три месеца на правителството да покаже, че е предприело действия за изпълнение на ангажиментите за намаляване на емисиите на парникови газове, информира АФП.

Правителството на Франция, което посредничи за сключване на Парижкото споразумение за климата през 2015 г., е осъдено в Държавния съвет от северния крайбрежен град Гранд Сент, който е особено засегнат от климатичните промени.

Брюксел съди Франция заради мръсния въздух

Брюксел съди Франция заради мръсния въздух

Комисията се обърна към Съда на ЕС,

Съветът подчертава в решението си, че Франция е поела ангажимент да намали емисиите си с 40% до 2030 г. в сравнение с нивата през 1990 г., но през последните години редовно надвишава наложения от властите "въглероден бюджет". Също се подчертава, че правителството на президента Еманюел Макрон пренебрегва усилията за намаляване на емисиите.

Във финалното си решение по казуса Държавният съвет дава на правителството три месеца да се оправдае "как отказа да предприеме допълнителни мерки е съвместим по отношение избрания път за намаляване с цел постигане на заложените до 2030 г. цели".

Съдът предприе необичаен ход, който отразява глобалното естество на проблема, публикувай решението си на английски и френски език.

През януари 2019 г. кметът на Гранд Сент се обърна към Държавния съвет заради "климатичното бездействие" на правителството. Градът е пред угрозата да бъде залят от покачването на морското равнище.

Случаят бе подкрепен и от Париж и Гренобъл, както и от няколко неправителствени организации, включително Oxfam France и Greenpeace France.