Повечето френски ученици вярват, че трябва да им се позволи да носят религиозни символи като хиджаб и кипа (ермолка), показва социологическо проучване, цитирано от "Политико".

"Очебийните религиозни символи" са забранени в училищата от 2004 г. като част от утвърждаването на секуларизма във Франция. Консервативните политици обсъждат забрана на ислямските одежди в университетите.

Социологическо проучване на IFOP, в което са анкетирани ученици на възраст 15-18 г., разкрива, че 52% от френските ученици вярват, че забраната трябва да се отмени. При пълнолетните 25% споделят същото мнение. 49% от учениците подкрепят да се позволи на държавни служители като полицаи и учители също да носят религиозни дрехи.

29% учениците вярват, че възприемането на секуларизма във Франция е първо и преди всичко всички религии да са равнопоставени (в сравнение с 19% при пълнолетните). 11% смятат, че основната цел е намаляване на влиянието на религиите в обществото (26% от пълнолетните вярват в това).

43% от учениците мислят, че сегашните закони за секуларизма, които са на базата на закон от 1905 г. и забраната за религиозни символи от 2004 г., са дискриминиращи към най-малко една религиозна група. 37% от анкетираните и 81% от мюсюлманските ученици мислят, че законите са ислямофобски.