Националното събрание на Франция одобри проект на закон, който ще позволи на правителството да внесе изменения в Кодекса на труда. Това е ключов предизборен ангажимент на френския президент Еманюел Макрон, съобщава ДПА.

Проектът, одобрен от парламента в средата на юли, беше изменен от Сената, където дясноцентристите имат мнозинство, но основните промени бяха върнати в съвместна помирителна комисия.

В четвъртък законопроектът отново ще бъде внесен в Сената и ако бъде одобрен, той може да се превърне в закон след подписването му от Макрон.

Все още продължават преговорите със синдикатите и работодателските организации. Те обсъждат подробностите в поправките, които според Макрон са необходими, за да се насърчат работодателите да откриват нови работни места.

Мерките включват прехвърляне на отговорността при постигането на споразумение при определени работни условия от сектора на ниво работно място и ограничаване на обезщетенията, дължими при неправомерно уволнение.

Твърдолинейният синдикат CGT призова за организиране на стачка срещу промените на 12 септември, но другите синдикати до момента изчакват.

Трудовият министър заяви пред парламента, че консултациите с профсъюзите и работодателите ще продължат и ще приключат през следващите седмици с публикуването на проектопостановленията.

В 577-местния парламент проектозаконът беше одобрен от 421 депутати срещу 74.