Най-големите икономики в света трябва да задълбочат сътрудничеството при събирането на данъци и да споделят информация във връзка с опитите на компаниите да минимизират данъците, които плащат на правителствата. За това се обявиха финансовите министри на страните от Г-20, съобщават световни агенции.

Много държави са изправени пред проблеми с корпорациите. Мултинационални компании като Google и Starbucks са обвинявани, че не допринасят достатъчно за икономиките, където печелят парите си.

Когато настоящите трансгранични данъчни правила бъдат развити, те ще се придържат към концепцията, която отразява географските и националните граници, каза финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю на срещата на Г-20 в китайския град Чънду.

Според него страните трябва да работят „колективно” за проблеми, водещи до избягване плащането на данъци, допълвайки, че са необходими общи стандарти по важни проблеми.

Затварянето на вратичките, добави той, ще промени избора за правене на бизнес.

Г-20 подкрепи предложения, изискващи от властите да споделят самоличността на реалните собственици на сенчести компании и създаване на „черен списък” с международни офшорни зони, които не сътрудничат с програмите за споделяне на информация.