Повече от 225 настоящи и бивши глобални лидери призоваха 20-те основни икономически сили да проведат спешна среща, за да се споразумеят за план с фонд от 4 трилиона за справяне с Covid-19 и да започнат икономическо възстановяване от пандемията, особено за тежко засегнатите страни, предаде "Асошиейтед прес".

Те заявяват в писмо, че тези бедни и средни доходи, които представляват близо 70% от световното население и приблизително една трета от глобалния БВП, изискват незабавни действия. Над 100 страни са се обърнали към Международния валутен фонд за помощ, заявяват те.

Без действия от страна на Г-20 изтъкнатите световни личности предупреждават, че рецесията, причинена от пандемията, ще се задълбочи и ще навреди на всички икономики, "и най-маргинализираните и най-бедните народи в света".

Те подчертават, че страните от Г-20, понастоящем ръководени от Саудитска Арабия, представляват 85 на сто от номиналния БВП в света и имат "капацитета да ръководят мобилизирането на ресурси в необходимия мащаб".

"Призоваваме лидерите да направят това незабавно", се казва в писмото им.

Подписалите се включват повече от 75 бивши световни лидери, трима носители на Нобелова награда за мир, четирима Нобелови лауреати по икономика, бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун, филантропът Джордж Сорос, бившият президент на Световната банка Джеймс Волфенсън, бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана и многобройни бивши служители на ООН и икономисти от миналото и настоящето, хуманитарни и здравни експерти.

Срещата на върха на световните икономически централи започна по време на финансовата криза през 2008 г., но лидерите проведоха само една видео среща, след като Covid-19 започна да обикаля земното кълбо, а следващата им среща не е насрочена до ноември в саудитската столица Рияд.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутерес призова ръководителите на Г-20 преди тази среща в края на март да приемат "военновременен" план, включващ пакет от стимули "в трилиони долари" за хората и бизнеса в развиващия се свят, които се опитват да се справят с пандемията.

На 26 март лидерите на Г-20 обещаха да вложат над 7,95 трилиона долара в световната икономика, за да ограничат загубите на работа и доходи от Covid-19 и "да направят всичко необходимо за преодоляване на пандемията". Но отговорът им е критикуван.

В писмото се казва, че "на 30 май се наблюдава най-високата дневна цифра, регистрирана в световен мащаб за нови случаи на Covid-19", като страните от всеки континент се опитват да спрат предаването на коронавируса. Около 6,19 милиона инфекции са съобщени по целия свят, като над 372 000 души умират, според данни на университета Джонс Хопкинс. Смята се, че действителният брой на смъртните случаи е значително по-висок, тъй като мнозина загиват, без изобщо да бъдат изпитвани.

Глобалните личности заявиха, че лидерите на Г-20 трябва да проведат втора среща, за да продължат изпълнението на своя план за действие, "и да се съгласят на по-силно координиран глобален отговор на здравните, икономическите и социалните извънредни ситуации, пред които сме изправени".

G20 включва Европейския съюз и 19 държави: Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Германия, Франция, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея, Турция, Обединеното кралство и Съединени щати.

Посочвайки увеличаването на световната бедност, бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк заяви: "Докато приветстваме добрите намерения в основата на плана за действие на Г-20, конкретните мерки трябва спешно да бъдат съгласувани и приложени изцяло."

Подписалите се страни посочиха оценката на МВФ, че развиващите се пазари и развиващите се страни се нуждаят от 4 трилиона долара за преодоляване на кризата.

"Но само част от това 4 трилиона долара досега са разпределени", написаха те. "Г-20 трябва да се съгласи, че нивото на подкрепа за 2,5 трилиона вече ще бъде осигурено."

Световните бивши и настоящи лидери поискаха удвояване на парите, предоставени на Световната банка за спешна икономическа помощ, и 1,6 трилиона долара допълнителни специални права на теглене за МВФ.

Те също така заявиха, че облекчението на дълга за около 76 държави, договорени през април от Г-20 - включително 40 бедни страни в Африка на юг от Сахара, "трябва да бъде намалена радикално, за да се включат облекчения от двустранни, многостранни и частни кредитори до края на 2021 г., "И това трябва да се направи спешно", смятат те.

Бившият британски премиер Гордън Браун, който председателства срещата на върха на Г-20 през 2009 г. и спомогна за организирането на писмото, заяви: "Без среща на лидерите на Г-20 скоро ще се отвори вакуум в глобалното лидерство точно когато са необходими глобални действия най-много, за да се избегне втора вълна от Covid да излезе от най-бедните страни и да премине световната икономика от спасителни операции към планиране на глобално възстановяване. "