Г-7 предупреди Русия в изявление във вторник да не използва ядрени оръжия в Украйна и остро осъди последните удари на Москва, както и нейното "незаконно анексиране" на четири украински региона, съобщава "Ню Йорк Таймс" и "Ройтерс".

"Всяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия от страна на Русия би било посрещнато с тежки последици", заявиха лидерите на Г-7 и коментираха, че Украйна има "легитимното право да се защитава" срещу Москва.

Лидерите на Г-7 заявиха, че са непоколебими в подкрепата си за Украйна и заплашиха с "тежки последствия", ако Русия ескалира атаката си с ядрени оръжия.

Съвместното изявление на лидерите на Г-7 — включително президента Байдън и лидерите на европейските съюзници и Япония — дойде след спешна виртуална среща, свикана в отговор на ударите на Русия срещу цивилни цели в Украйна в понеделник.

Столтенберг: НАТО следи отблизо руските ядрени сили

Столтенберг: НАТО следи отблизо руските ядрени сили

Русия знае, че ядрена война не може да бъде спечелена

Президентът на Украйна Володимир Зеленски във вторник официално представи кандидатурата на страната си град Одеса да стане обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

"Трябва да дадем ясен сигнал, че светът няма да си затваря очите за унищожаването на нашата обща история, нашата обща култура, нашето общо наследство", каза Зеленски във видео обръщение към изпълнителния съвет на организацията.

"В тази война не можем да знаем кой и какво ще бъде атакувано от руските ракети", каза Зеленски в обръщението си, добавяйки, че от началото на конфликта над 2600 украински учебни заведения са унищожени или повредени от руски атаки, както и че 540 "обекта на културното наследство, културни институции и религиозни сгради" са повредени от руските удари.

Лидерите на страните от Г-7 във вторник осъдиха последните военни удари на Русия срещу Украйна, тези "безразборни атаки" представляват "военно престъпление".

"Г-7 твърдо осъждат и недвусмислено отхвърлят незаконния опит за анексиране от Русия на украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области в допълнение към Автономна република Крим и град Севастопол", се казва в изявлението. "Тържествено заявяваме отново, че никога няма да признаем това незаконно анексиране или фалшивите референдуми, които Русия използва, за да го оправдае", се добавя в него.

Държавите от Г-7 подчертаха, че Русия "грубо е нарушила" Хартата на ООН и призоваха всички страни "недвусмислено да отхвърлят тези нарушения на международното право и да изискат Русия да прекрати всички военни действия и незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои войски и военно оборудване от Украйна."

Добавяйки, че ще продължат да налагат допълнителни икономически разходи на Русия, лидерите казаха в изявлението, че осъждат "умишлените руски ескалационни стъпки, включително частична мобилизация на резервисти и безотговорна ядрена реторика".

​​​Зеленски поиска от лидерите на Г-7 по-модерни и ефективни системи за противовъздушна отбрана. Необходими са допълнителни отбранителни системи за противодействие на руските ракети и безпилотни самолети, особено на тези, доставени от Иран, каза Зеленски.

САЩ ще продължат да дават оръжия на Украйна

САЩ ще продължат да дават оръжия на Украйна

Засега Белият дом не вижда индикации Путин да е взел решение да използва ядрени оръжия