Увеличаването на молбите за развод в част от Индонезия е причинено от  любовта на мъжете към гълъбите, съобщава Джакарта поуст.

Служител в религиозния съд в Пубалинга в провинция Централна Ява съобщава, че в канцеларията са получили 90 молби за развод през юли. Това е огромно увеличение сравнено с молбите от юни, които били едва 13.

Според Нур Афла, чиновничка в съда, повечето от вносителите на молби за развод са съпруги, които изтъкват, че причините за исканата раздяла са финансови. Техните мъже били твърде пристрастени към гълъбите.

Състезанията с гълъби са изключително популярни в Индонезия. Хората са привлечени от възможността да спечелят бързи пари от залаганията и надеждата, че ще продадат добра състезателна птица за хиляди рупии.

Афла казва, че жените се дразнят, защото съпрузите им прекарват по цял ден с гълъбите вместо със семействата си.

Финансовите проблеми влошават нещата: "В Пубалинга има много работещи жени, докато повечето мъже са безработни. По-голямата част от мъжете в крайна сметка се превръщат в "пилоти". В Индонезия "пилотът" не лети със самолет, а с гълъби, обясни Афла.

Хазартът със залагане на птици води само до допълнителни финансови бедствия.

Индонезийка споделила пред Джакарта поуст, че много по-често се случва мъжът й да й иска пари за цигари, отколкото да и даде пари от спечелено състезание.