Афганистанският президент Ашраф Гани положи клетва за втори мандат, но основният му съперник Абдула Абдула отказва да признае церемонията по встъпване в длъжност и организира своя церемония, информира "Ал Джазира".

Арабската медия отбелязва, че страната влиза в нова политическа криза.

Премиерът на Афганистан оцеля при нападение в Кабул
Обновена

Премиерът на Афганистан оцеля при нападение в Кабул

По-късно афганистанското здравно министерство съобщи, че 27 души са загинали при атаката

Афганистанската медия TOLONews съобщава, че международни представители, включително и специалният посланик на САЩ за страната Залмай Халилзад и командващият на силите на САЩ и НАТО генерал Скот Милър, присъстваха на встъпването в длъжност на Гани в президентския дворец в столицата Кабул.

През миналия месец Абдула отхвърли резултатите от президентските избори. Абдула оспорва обявения на 18 февруари резултат от Избирателната комисия и се обяви за победител.

САЩ и талибаните постигнаха примирие в Афганистан?

САЩ и талибаните постигнаха примирие в Афганистан?

Източникът изясни, че споразумението за седемдневно "намаляване на насилието" ще бъде последвано от започване на мирни преговори в рамките на 10 дни

Той проведе своя церемония, която съвпадна с тази на Гани, което подсказва, че преговорите между двете страни, с посредничеството на Халилзад, са завършили без споразумение.

По-рано днес Абдула се съгласи да отложи церемонията по встъпване в длъжност при условие, че Гани направи същото. Но Ашраф Гани, който беше обявен за победител на изборите през септември 2019 г., реши да върви по план с графика.

Междувременно говорител на талибаните коментира пред "Ал Джазира", че политическите разногласия в Афганистан не са добър знак за перспективите за мир в страната.