Пореден обрат в преговорите за ново правителство в Израел.

Припомняме, че по-рано беше обявено, че Бени Ганц и Бенямин Нетаняху са се договорили за правителство на единството . Това бе постигнато, въпреки различията между двамата и взаимните обвинения.

Ганц с мандат за съставяне на правителство

Ганц с мандат за съставяне на правителство

Има 28 дни да направи това

Според съобщението на самия Нетаняху, Ганц ще го замени след година и половина като премиер. Но подписано споразумение няма.

Нетаняху заяви, че неговата партия ще запази финансовото министерство и ще бъде договорен взаимно нов министър на правосъдието.

Ганц още тогава отговори, че не работи с ултиматуми.

Ганц и Нетаняху се договориха за правителство

Ганц и Нетаняху се договориха за правителство

Нетаняху каза, че все още не е подписано споразумение

Днес обаче стана ясно, че номинираният за премиер Ганц няма да се коалира с Нетаняху и ще мисли други сценарий за сформиране на кабинет и управление, съобщиха местни медии.

В социалните мрежи самият той обяви, че демокрацията не трябва да се жертва, дори и в тежкия и за страната период - борбата с пандемията от коронавирус.

Вероятно критики на поддръжници са повлияли на окончателното му решение да се оттегли от коалиция, която изглежда като политическо "самоубийство".

Както е известно, Ганц отдавна обяви, че няма да се коалира с Нетаняху заради воденото срещу него дело за корупция. Процесът трябваше да започне на 17 март, но коронавирусът го отложи. Нетаняху отхвърля обвиненията.

Припомняме, че партията на Нетаняху "Ликуд" спечели последните избори и има 36 депутати. Политическите опоненти от "Кахол Лаван" на Бени Ганц спечелиха 33 мандата.

Така двамата нямат нужното мнозинство, за да управляват самостоятелно.