От днес повече от 500 плажа отвориха в Гърция и гърците се възползваха от разхлабените ограничения на фона на високи температури. Властите се опитват да защитят хората от коронавируса, докато в същото време възраждат изключително важния за страната туристически сектор, информира "Ройтерс".

В Гърция удължиха забраните за полети за 7 държави

В Гърция удължиха забраните за полети за 7 държави

Мерките са заради коронавируса

За много хора това е първото посещение на голямо публично място, откакто Гърция започна да разхлабва ограничителните мерки по-рано този месец и също съвпадна с първата гореща вълна за годината.

Снимка 479707

Източник: ЕПА

Плажуващите обаче трябва да спазват правилата за социална дистанция, които дори включват на какво разстояние трябва да са чадърите.

Позволява се събирането на не повече от 40 души на 1000 квадратни метра, докато чадърите трябва да бъдат на четири метра разстояние.

Гърция отваря плажовете в събота при строги хигиенни мерки

Гърция отваря плажовете в събота при строги хигиенни мерки

Алкохолът е забранен...

От рано тази сутрин хората се стекоха към Алимос, популярен плаж южно от Атина.

"Това е най-доброто нещо за нас възрастните...да дойдем и да разпуснем малко, след като бяхме затворени вътре", коментира гръцки пенсионер, докато поставяше чадър. Той добави, че спазва мерките за социална дистанция, пояснявайки, че е "като пистолет, опрян в главата".

Снимка 479706

Източник: ЕПА

На съседен плаж властите използват безпилотен самолет с високоговорител над плажуващите, призовавайки ги да спазват дистанция.

Гърция се колебае за чуждестранния туризъм

Гърция се колебае за чуждестранния туризъм

Страната още не била във фаза за обсъждане дали да го открива

В Гърция са регистрирани повече от 2800 заразени с коронавирус и 160 починали. От 4 май започна разхлабването на ограниченията, наложени от средата на март.

След отварянето на гръцките плажове, хората ще могат да посещават и литургиите от 17 май, докато археологическите места ще отворят за посетители от 18 май. От понеделник се позволява пътуването в Гърция и до Крит, а от 25 май до островите.

Правителството се надява да върнат чуждестранните туристи през юли.

Снимка 479702

Източник: ЕПА