Турският президент Реджеп Ердоган е непредсказуем. Това предупреди гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от "Хюриет".

Запитан дали може да се вярва на лидера на Турция, Ципрас отговори, че "няма отговор с една дума".

По време на визита в Лондон гръцкия министър-председател беше попитан два пъти дали може да се довери на Ердоган, който беше преизбран за президент на 24 юни.

"Няма отговор с една дума. Ердоган е важна политическа личност с голям опит. Но той е непредсказуем", коментира Ципрас пред телевизия "Блумбърг".

Гръцкият премиер се оплака, че Гърция е съсед на Турция.

"Ние имаме различен подход по отношение на Турция в сравнение с вас, англичаните. Вие сте съседи с Франция и Ирландия. Ние граничим с Турция. Ние сме изправени пред толкова непредсказуеми ситуации", каза още той.

Ципрас разкри, че е повдигнал казуса за двамата задържани гръцки войници в Турция по време на последния си телефонен разговор с Ердоган.

"Когато му се обадих, за да го поздравя за изборната победа, аз повдигнах този въпрос. Винаги се боря за конструктивен диалог с добри намерения. Хубаво е, въпреки различията ни, че имаме открити канали за комуникация с Ердоган", обясни той.