Гръцкото правителство обяви в петък плановете си да отвори отново за туристи редица паметници в цялата страна. Също така се ангажира да осигури безплатни седмични бързи тестове за COVID-19 за всички жители на страната. В същото време страната се готви да рестартира туристическия сезон в средата на май, предаде АП.

Мерките бяха обявени въпреки продължаващия скок на новозаразените с коронавирус за денонощие до 20,9 на 100 000 жители, като частните болници също бяха ангажирани във връзка с натиска над здравната система.

Гърция въвежда нови строги мерки срещу коронавируса

Гърция въвежда нови строги мерки срещу коронавируса

Според здравния министър ситуацията е критична...

От събота вечерният час за уикенда ще бъде отпуснат. В понеделник това ще бъде последвано от поредица от други мерки, включително ограничено отваряне на фризьорски салони, както и древни обекти за кратки излети. Музеите ще останат затворени.

Мерките за блокиране са в сила от началото на ноември. Властите обясняват отпускането им с желанието да се освободи натрупаното напрежение у хората от забраните.

Министърът на туризма на Гърция Хари Теохарис заяви в, че Гърция ще признае руската ваксина "Спутник V" преди централизирано признаване от блока. Гърция планира да отвори граници за руските туристи на 14 май.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства предложението на Европейската комисия в сряда за създаване на сертификати за коронавирус, което да позволи на жителите на ЕС да пътуват свободно през 27-членния блок.

В Гърция ще ваксинират и пенсионерите с "АстраЗенека"

В Гърция ще ваксинират и пенсионерите с "АстраЗенека"

Решението е на властите