Министърът на туризма на Гърция Хари Теохарис заяви в интервю за "Спутник", че Гърция ще признае руската ваксина "Спутник V" преди централизирано признаване от блока. Гърция планира да отвори граници за руските туристи на 14 май. 

"За да влезе в Гърция от Русия, човек трябва или да бъде ваксиниран, да има отрицателен тест за коронавирус или да има антитела след възстановяване от коронавирус. Това означава, че не е необходимо да бъде ваксиниран. Въпросът е, че ваксинираните не трябва да бъдат изследвани и да носят отрицателен тест".

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Не е задължителен, просто ще улеснява придвижването без ограничения

"Ние наистина искаме нашите братя от Русия да могат да дойдат. Ще признаем Спутник V още преди европейското признание. Решени сме да отворим границите на 14 май", каза Теохарис.

"Независимо дали ще се използва като разрешена ваксина в ЕС, ние взехме решение, че за нас ваксината Sputnik V е равна на европейските ваксини, когато се използва от пътници. Ваксинирани туристи могат да влязат в страната ни без да се тестват всеки път, когато пътуват", обясни той.

"Ако следваме едни и същи правила, с три инструмента в ръцете си - по-добри познания ... за болестта; ваксини; и бързи тестове - ще успеем и ще имаме по-добро лято тази година", добави Теохарис.

Британия въвежда ваксинационни паспорти за британските туристи

Британия въвежда ваксинационни паспорти за британските туристи

Гърция ще приема с отворени обятия сертифицираните туристи от май

Междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства предложението на Европейската комисия в сряда за създаване на сертификати за коронавирус, което да позволи на жителите на ЕС да пътуват свободно през 27-членния блок.

"Европа върви напред с нашето предложение. Въвеждането на цифров зелен сертификат е на път да се осъществи."

"Това е решение, което значително ще улесни движението на гражданите и ще спомогне за стимулиране на туризма и икономиките, които разчитат много на него", коментира Мицотакис.

COVID-19: ЕС предложи цифрово зелено удостоверение за пътуване

COVID-19: ЕС предложи цифрово зелено удостоверение за пътуване

Цифровото зелено удостоверение ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано