Правителството на Гърция представи в четвъртък множество предложения, предназначени за борба със сексуалното насилие, след като вълна от обвинения за подобни престъпления разтърси страната. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред парламента, че неговото консервативно правителство се стреми да направи по-тежки наказанията за тях, като предложи и промени в давността по дела, свързани с насилие над деца, предаде Politico.

Той каза още, че правителството ще създаде уебсайт, където жертвите могат да подават сигнали, ще се създаде и регистър на специалисти, които работят с непълнолетни, като служители на летни лагери и бежански съоръжения.

"Гръцкото общество претърпя шок, когато започна да научава за своите тайни", каза Мицотакис. "Изпращаме съобщението, че гражданите могат да говорят свободно; знаем, че е трудно за някой, който е претърпял това тежко посегателство. Големият въпрос е жертвите да могат да говорят свободно."

В Гърция движението #MeToo набра сила едва през януари, почти четири години след като обхвана целия свят през 2017 г. Шампионката по ветроходство София Бекатору разкри, че е била нападната от високопоставен служител на Гръцката федерация по ветроходство през 1998 г. Въпреки че давността по този случай отдавна е отминала, нейните показания доведоха до множество оставки на високо ниво и предизвикаха вълна от подобни твърдения - първо в света на спорта, а след това и навсякъде. През последните седмици движението разтърси и културните дейци. Виден гръцки актьор отпадна от комедиен сериал по-рано този месец поради сексуални злоупотреби и обвинения срещу него.

Депардийо отново обвинен в изнасилване

Депардийо отново обвинен в изнасилване

Стари обвинения от 2018 година

Правителството също бе подложено на натиск, като опозицията и съюзите на художниците призовават за оставката на министъра на културата Лина Мендони заради съмнително назначение.

Припомняме, че срещу много известни личности по света бяха заведени дела за сексуално посегателство, някои от които с давност повече от 20 години. Подобни скандали разтърсиха и Католическата църква.

Ватиканът към епископите: Подавайте сигнали за педофилия в полицията

Ватиканът към епископите: Подавайте сигнали за педофилия в полицията

Промени в църковните правила чистят имиджа на Църквата