Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис поиска по-активно участие от ЕС в настаняването на хиляди мигранти на остров Лесбос. Той обяви, че Атина ще възстанови лагера, унищожен от пожар, информира АФП.

"Нова сграда ще е необходима...ще бъде направено...но моделът на управление трябва да е различен", каза той след среща със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Атина.

Предлагаме на Гърция да приемем 20 деца от лагера "Мория"

Предлагаме на Гърция да приемем 20 деца от лагера "Мория"

Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди мигранти

"Ние ще обсъдим максимално европейско участие в тези усилия. Европейската солидарност не може да бъде ограничена до управление на една криза", подчерта Мицотакис.

Атина отдавна се оплаква, че освен предоставените средства страните членки на ЕС са оказали твърде малка помощ на държави като Гърция и Италия, където повечето мигранти за първи път стъпват на европейска земя.

Не можем да повторим грешките от миналото, подчерта гръцкият премиер и добави, че Гърция и другите държави по външните граници не могат сами да се справят с този проблем.

Големият мигрантски лагер Мория на Лесбос унищожен от пожар

Големият мигрантски лагер Мория на Лесбос унищожен от пожар

Хиляди мигранти са избягали

Гръцките власти се опитват да намерят други места за подслоняване на бежанците от лагера "Мория", които останаха на улицата след пожара. Няколко страни членки предложиха да приемат деца без родители от лагера и обещаха да осигурят провизии, пари и лекари.

Схинас коментира от своя страна, че ЕС планира за бъдещето, обещавайки нови стандарти, по-добри условия във всеки ремонтиран лагер в средносрочен план.

"Мория", най-големият лагер за мигранти в Гърция, изгоря при пожари във вторник и сряда, оставяйки близо 12 000 души без дом. Построен през 2013 г. и първоначално е предвиждан като място за временна проверка и задържане на по-малко от 2800 души, впоследствие лагерът се увеличи до над 20 000 мигранти, като много от тях спяха в палатки извън лагера.

По-рано днес стана ясно, че 10 държави членки на ЕС ще приемат 400 деца от лагера на Лесбос. Повечето ще бъдат приети в Германия и Франция. Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер съобщи, че ще приемат 150 деца от лагера "Мория". По-късно Европейската комисия потвърди, че ще плати на 10-те участващи държави за прехвърлянето на 400-те деца, както и за временно настаняване на до 1600 души на ферибот на Лесбос.

България ще приеме 20 деца.